Härnösand

Yxor funna på mordplatsen i Brattås

Polisen har ännu inte fått svar på om det finns DNA eller några andra spår på dom två yxor som nyligen hittades på platsen för dubbelmordet i Brattås 2005.
Det var den mördade mannens dotter som för en månad sedan hittade dom båda yxorna i ladugården där kropparna hittades.

Hos polisen kan man idag inte förklara varför de här yxorna inte finns dokumenterade i polisens förundersökning:

- Det kan vara så att  yxorna upptäcktes av polisens och SKL:s tekniker redan vid den första undersökningen av ladugården men att man genast gjorde bedömningen att de inte är intressanta  för utredningen, säger Jan-Ola Nordin som är förundersökningsledare för dubbelmordet i Brattås.

– Skulle polisen alltså ha hittat yxor vid mordplatsen men genast ha avfärdat dem som ointressanta och bara låtit dem ligga kvar?

– Ja, det är möjligt. Det hittades ju flera andra yxor där samt även andra verktyg som man genast bedömde att de inte var intressanta som mordvapen.

– Men du som kan förundersökninge bäst av alla; Kan inte du se om de här två yxorna fanns där vid den första tekniska undersökningen?

– Nej, jag kan inte se att de här båda yxorna finns med i förteckningen. Men jag har inte hunnit gå igenom allt material.

Kan ha lagts dit efteråt
Jan-Ola Nordin säger att han inte kan vara säker men att det förefaller som att yxorna har lagts på brottsplatsen i efterhand!

– Det är möjligt. Det är inget ointagligt fort det där om nån vill lägga dimridåer över det här.

Jan-Ola Nordin säger dock att han aldrig hört talas om en gärningsman som gjort så här. Om det är ett sätt att jäklas med polisen så är det ytterst allvarligt.

– Kan det inte vara så att polisen helt enkelt har missat de här yxorna?

– Att man helt skulle ha missat dem, alltså att man inte hade sett dem, det förefaller mig helt otroligt att det skulle ha skett.

Väntar på resultat
Än har det inte kommit några svar om ifall yxorna innehåller några spår eller DNA. Troligen ligger yxorna nu hos SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, för vidare undersökningar.

Någon har befunnit sig på gårdsplanen
Polisen bekräftar också uppgiften att en person har filmats medan han eller hon har gått över gården i Brattås, det skedde troligen hösten 2009.

Det är de anhörigas egen övervakningskamera som fångat in bilden men kvaliten är så dålig att man inte kan urskilja vem personen är.

– Det här blir ytterligare en sak vi får titta närmare på, säger Jan-Ola Nordin.

Ska disutera yxorna med GW
I eftermiddag besöker polisprofessor Leif GW Persson Härnösand för att diskutera Brattåsutredningen.

Fallet tas också upp i SvT:s kriminalsatsning Veckans Brott som börjar sändas i oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".