VÄSTERNORRLAND

FI straffar Västernorrlandsfonden

Västernorrlandsfonden har misskött sig så pass allvarligt att det finns skäl att återkalla tillståndet, enligt Finansinspektionen(FI). Men eftersom fonden ska avvecklas nöjer sig FI med böter.

Enligt fondens VD Anders Kårström påverkas inte de drygt 4000 andelsägarna.

Finansinspektionen (FI) nöjer sig med böter på 400 000 kronor och en varning eftersom Västernorrlandsfonden under hösten överlåter sina två fonder och avvecklar verksamheten.

Fonderna tas nu över av Länsförsäkringar Fondförvaltning. Därmed kan förvaltningen av fonderna fortsätta utan avbrott och fondspararna påverkas därmed inte, det säger Anders Kårström till Sveriges Radio Västernorrland.

Enligt FI har bolagets ledning och styrelse brustit i styrningen och kontrollen av verksamheten. Anders Kårström, nytillträdd VD i juli, berättar att det bland annat handlar om brister i riskkontroll. Han säger också att förutsättningarna för att driva mindre fondbolag har över tiden förändrats och blivit allt mer resurskrävande. Västernorrlandsfonden har inte uppdaterat sin verksamhet efter de nya bestämmelserna som tillkommit.

Västernorrlandsfonden placerade pengar i företag med en tydlig anknytning till länet, och upp till 10 procent av tillgångarna skulle placeras i mindre onoterade företag som fanns i länet och som behövde kapital för sin utveckling. Fonden har sen tidigare avvecklat den verksamheten, men inriktningen att placera pengar i börsnoterade företag med anknytning till Västernorrland kommer att finnas kvar, även efter att Länsförsäkringar tar över, enligt Anders Kårström.

Fonden har 4200 andelsägare, de flesta med anknytning till länet, och aktiefonden och räntefonden som ingår i Västernorrlandsfonden förvaltar drygt en halv miljard kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".