Västernorrland

Huvudmännen från länet - åtal i dopningshärvan idag

Idag åtalades nära 70 personer varav fem huvudmän i den stora dopningshärva som utretts av polisen i Sundsvall. Nätverket var nationellt från Malmö i söder till Umeå i norr och upplöstes i en stor polisrazzia i december förra året. Totalt är över 1000 personer misstänkta för inblandning i härvan. Och flera av huvudmännen är från Västernorrland, berättar chefsåklagare Marina Amonsson

Det var i maj ifjol då tullen på Arlanda analyserade några misstänkta olivoljeflaskor skickade från Malaga i Spanien till en adress i Sollefteå. Det visade sig vara dopningsmedel.

Huvudmännen från Västernorrland
Polisens nya aktionsgrupp sattes i arbete tillsammans med Tullen och Kronofogden som kartlade nätverket och dess dopningsaffärer. Sedan i december slog man till i en landsomfattande razzia.

Fyra miljoner enheter dopningsmedel beslagtogs, 40 personer greps, många häktades varav en tidigare Sollefteåbo, utflyttad till Umeå som utpekas som en av huvudmännen. Men även flera andra från länet hade toppositioner i nätverket.

– De är nu misstänkta för grova dopningsbrott och grova smugglingsbrott, säger Marina Amonsson

Skickades som olivolja
Dopningsnätverket har omsatt miljontals kronor på sina affärer. Åklagaren beräknar till omkring tio miljoner kronor på två år.

– Såväl preparat som andra saker som används för förpackning och hantering av preparaten har förts in till olika adresser runt om i landet. Men den huvudsakliga paketeringen har skett i Umeå, säger Thomas Nilsson, operativ chef vid polisen i Västernorrland.

Dopningssubstansen har köpts från Kina, satts ihop i ett laboratorie i Portugal, packats i Malaga Spanien och skickats i olivoljeflaskor till Sverige.

 – Ja det är uteslutande så de har skickat dopningsmedlet, säger Marina Amonsson.

Många kroppsbyggare
Nästan alla åtalade har olika anknytningar till gymkulturen och kroppsbyggarvärlden.
– Det handlar om kroppsbyggare, varav många deltar i tävlingar, men också om unga män som vill ha större muskler och kroppar. Inga elitidrottsmän finns med bland de misstänkta, uppger Henrik Blusi, polis med stor insyn i utredningen.

Men bland de åtalade finns åtminstone två personer med SM-meriter i body building. En 39-årig man från Göteborg och en 27-årig kvinna från Umeå.

Rekordstor brottsutredning
Brottsutredningen är på nästan 30 000 sidor och omkring 1000 personer, är i olika grader inblandade. Så antagligen är det en av Sveriges största brottsutredningar någonsin.

 – Ja det här överträffar allt annat, säger chefsåklagare Marina Amonsson.

De många köparna väntas bli åtalade senare under året.

Ny teknik vid rättegången
Rättegången väntas starta den 1 november och kommer att pågå samtidigt i fem olika tingsrättssalar över hela Sverige med hjälp av digital teknik. Det för att det inte finns någon rättsal i Sverige idag som kan rymma alla misstänkta samt deras försvarare.

En av de misstänkta, en 45-årig svensk man, är fortfarande inte gripen men är internationellt efterlyst. Han misstänks vara nätverkets huvudman i Spanien och Portugal.