Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Läkarnas arbetstider är inte problemet

Det står schemajustering rakt över personaldirektörens ansikte, men det är inte lösningen på köproblemet, menar Mikael Broman. Foto Ulla Öhman

Läkarnas bemanning och arbetstider är inte lösningen på problemet med långa köer inom sjukvården i Västernorrland. Det slår landstingets personaldirektör i en utredning som presenteras idag.

Det som krävs är istället åtgärder som ökar effektiviteten och produktiviteten i hälso- och sjukvården.

Det var i våras efter det uppmärksammade Uppdrag Granskning i tv som landstinget beslöt att utreda läkarnas schemaläggning.

Kritiken är sann...
I programmet framkom att nästan samtliga läkare vid Sundsvalls sjukhus jobbar kontorstid och att de kompar ut långa tider efter jour- och övertidspass på annan tid.
Operationssalar står tomma medan patienterna inte kan få den vård och behandling de behöver.

...men inte lösningen
Och i mycket ger personaldirektör Mikael Broman rätt i den kritiken.
Men han håller inte med om lösningen, dvs att man kan förkorta köerna genom att förändra läkarnas arbetstider och schemalägga dem tuffare.

– Vi har läkarbrist idag och vi behöver våra läkare på dagtid och på mottagningarna, säger han.

Och eftersom läkarna till skillnad mot andra yrkesgrupper kan ha jour och beredskap utöver sin ordinarie arbetid så måste den ordinarie arbetstiden ligga på 31-32 timmar i veckan för att läkaren i snitt ska få en 40-timmars vecka vilket man eftersträvar.

Nya tuffare scheman löser inte problemen
Mikael Broman säger att man inte kan lösa problemet med köer genom att förändra läkarnas arbetstider.

Han säger även att det inte skulle bli billigare att schemalägga läkarna istället för att låta dem jobba jour och beredskap.

Men i förslaget som Mikael Broman lämnar till politikerna säger han ändå att det behövs rutiner för att få en aktivitetsstyrd bemanning inom hela landstinget, dvs att man undersöker när och var t ex läkarna behövs bäst och sedan schemalägger dem efter det.

--Är inte det en självklarhet? Varför är inte det redan genomfört?

– Ett sjukhus är en komplex verksamhet. Vi vet inte i förväg vilka patienter som kommer in och vilka behov som finns. Det är jättesvårt att ha god planering. Men vi försöker redan och vi måste bli änu bättre på det.

– Särskilt vad gäller operationerna kan vi bli bättre på att planera verksamheten.

Måste förbättras
Kenneth Westin (S) är ordförande i landstingets personaldelegation och han säger att han är förvånad över vissa av slutsatserna i översynen, men att man nu måste arbeta för att förbättra där det finns brister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".