Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Västernorrland

Många fortsätter röka efter hjärtinfarkt

Endast mellan 31 och 69 procent av de rökare som drabbats av hjärtinfarkt och vårdats vid sjukhusen i Sollefteå eller Sundsvall är rökfria ett år efter infarkten. Detta trots att rökstopp är en av de viktigaste faktorerna för att undvika en ny infarkt. Det visar ny statistik från Hjärt-Lungfonden.

I hela riket är det i genomsnitt lite drygt hälften av de hjärtinfarktdrabbade rökarna som intebörjat röka igen efter ett år. Men variationen är stor mellan landets sjukhus, från Falu lasarett i Falun, där nästan 9 av 10 hjärtinfarktspatienter fortfarande är rökfria ett år efter infarkten, till lasarettet i Enköping, där motsvarande siffra är mindre än var tredje.

Också vid Sollefteå sjukhus ärdet mindre än var tredje av de rökare som vårdats för hjärtinfarkt fortfarande rökfria ett drygt år efter infarkten, enligt sjukhusets egen uppföljning.

Vid Länssjukhuset i Sundsvall är det många fler rökfria efter ett år men ändå bara 7 av 10. För Örnsköldsviks sjukhus saknas uppgift.

– Att antalet patienter som lyckas sluta röka varierar så kraftigt speglar bland annat hur olika sjukhusens insatser är för att motivera patienterna till rökstopp, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".