Ulf Pettersson med frun Agneta Olsson , Matilda 7 år och Moa 6 veckor sörjer Ulfs pappa som avled när han besökte dem i början av september. Mitt i sorgen vet de inte när de får ha begravning efter att en miss någonstans har gjort att obduktionen dröjer. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Får inte begrava sin pappa

I över en månad har Ulf Pettersson i Häggdånger utanför Härnösand väntat på att få sin pappa obducerad så att han kan begravas.


Någon har gjort fel med obduktionsremissen och nu förstörs kroppen om den ligger kvar i kylrummet.

Ulfs pappa dog oväntat och hastigt under ett besök hos sonen i Häggdånger då han skulle jaga älg och träffa sitt nyaste barnbarn för första gången.

Anhöriga trodde på obduktion i Sundsvall
Pappan var bosatt i Stockholm men enligt läkarens uppgift till familjen så skulle han obduceras i Sundsvall, i det landsting där han avled, innan han kunde transporteras till Stockholm för begravning.

Men efter lång tids väntan så stod det klart att det inte blir någon obduktion i Sundsvall.

– Husläkaren har begärt att han ska obduceras i Sundsvall, men då säger rättsläkaren i Sundsvall att de inte hade personal och inte hinner med. Sedan hör vi inget på flera veckor, och så plötsligt fick vi veta att han måste köras för obduktion till Danderyd, säger begravningsentrepenören Kenneth Elving.

Olika uppgifter
Men Lena Carlsson som är enhetschef på patologen säger att det aldrig har kommit in någon obduktionsremiss till hennes avdelning. Istället menar hon att remissen skickades till ett annat sjukhus.

– Den remissen är ställd till Danderyds sjukhus, säger hon.

Är det någon som ljuger då när husläkaren säger att den är skickad till Sundsvall?

– Det är ingen som ljuger i det här fallet, det tror jag absolut inte. I så fall handlar det om någon form av begreppsförbistring eller missförstånd, säger Lena Carlsson.

Nu förstörs kroppen
Oavsett var felet har begåtts så har det resulterat i att kroppen blivit liggande i ett kylrum i Härnösand.

Enligt begravningsentreprenören håller kroppen nu på att förstöras och måste frysas ner inom de närmaste dagarna för att kunna obduceras. Han säger att alla förseningar också drabbar dödsboet ekonomiskt.

Jobbigt att tjafsa mitt i sorgen
Ulf Pettersson som sörjer sin döda pappa vill bara att någon ska göra jobbet och se till att obduktionen blir gjord.

– Vi vill veta varför han dog, han var så kärnfrisk. Det kan ju finnas ärftliga orsaker som vi behöver känna till. Och begravningen är planerad till nästa vecka.

– Jag orkar inte tjafsa och vara arg mitt i sorgen. Någon måste ta ansvar och göra obduktionen så att vi får begrava min pappa. Jag menar, det börjar bli sent, det är begravning om en vecka, säger Ulf Petterssson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".