Lena Carlsson chef på patalogen på Länssjukhuset i Sundsvall
Härnösand

Ord mot ord i obduktionsfallet

Ord står mot ord om varför obduktionen av en man från Stockholm som avled i Härnösand i början av september nu har dröjt i över en månad. Från patologen på Sundsvalls sjukhus säger man att man inte fått någon obduktionsremiss, medan de anhöriga och deras begraningsentreprenör fått beskedet att Sundsvall blivit tillfrågat om att obducera, men sagt nej med hänvisning till tidsbrist.

Kenneth Elfving är familjens begravningsentreprenör.

– Läkaren i Sundsvall har sagt att de inte har någon personal och att de inte hinner med, säger Kenneth Elfving.

Men i Sundsvall tar man inte på sig något ansvar för den uteblivna obduktionen.

Det kom aldrig någon remiss till Sundsvall, säger Lena Carlsson som är enhetschef på patologen. Istället menar hon remissen skickades till ett annat sjukhus.

– Den remissen är ställd till Danderyds sjukhus. Är det någonting som gått fel är det ett missförstånd som hänt, säger Lena Carlsson

Men oavsett var felet har begåtts så är resultatet att kroppen nu har legat kvar i kylen på ett bårhus i Härnösand i snart fem veckor och nu håller på att förstöras. Och mannens son, Ulf Pettersson från Häggdånger struntar i vems felet är och var hans pappa obduceras, han vill bara ha det gjort.

– Jag skiter fullständigt vem som gjort fel det är väl bara att ta honom. Det börjar bli sent för det är begravning om en vecka, säger Ulf Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".