1 av 2
Ica och kommunen tog gemensamt de första spadtagen för det nya handelsområdet vid Östra Bondsjögatan. Foto Ulla Öhman
2 av 2
6600 kvadratmeter nya butiker ska öppna om ett år. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Byggstart för Ica trots överklagan

Idag togs första spadtaget på Icas nya stormaknadsetablering i Härnösand.
Och bygget sätter igång trots att kommunens försäljning av marken till Ica har överklagats och ärendet nu ligger hos kammarrätten.

Mikael Johansson från Ica Fastigheter Sverige AB säger att man inte ser några problem att börja bygga:

– Vi har ett avtal med Härnösands kommun. Vi äger marken och vi har ett bygglov.

Kiab ville också bygga
Det handlar om ett markområde vid Östra Bondsjögatan, i närheten av Coop,  där kommunen tidigare köpte upp bostadshusen för att göra hela området till ett handelsområde.

Men beslutet att sälja till Ica överklagades av fastighetsbolaget Kiab som också var intresserad av att bygga butiker på tomten.

Upphävde beslutet
Kiabs bud var 2,5 miljoner högre men kom enligt kommunen för sent.

Men Förvaltningnsrätten höll med Kiab om att upphandlingen inte gått till på rätt sätt och upphävde beslutetet.

Härnösands kommun har i sin tur överklagat till kammarrätten och det är där ärendet ligger just nu.

Tar en risk
Från Kiab vill man idag inte kommentera Icas byggstart men Henrik Söderberg som är VD hos kiab säger att Ica och kommunen tar en risk när de bygger innan frågan är utredd.

Men centerpartisten Jonny Lundin, kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor i Härnösand,  menar att det inte är några propblem att börja bygga:

Har deponerat två och en halv miljon
– Ica har lagfart för tomten, man har fått bygglov och de tillstånd man behöver. Dessutom har vi reglerat i en överenskommelse utgången av den juridiska processen.

I praktiken innebär det att Ica har deponerat ytterligare 2, 5 miljoner till Härnösands kommun i avvaktan på den juridiska processen.

Vid ceremonin för det första spadtaget idag sa kommunalrådet Jonny Lundin att bygget av ett Ica Maxi kommer att stärka Härnösand i rollen som handelsplats, inte bara i själva staden  även för Ådalen och Höga Kusten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".