Numera kommer de flesta snabbtågen på Botniabanan i tid . Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Örnsköldsvik

Fler tåg i tid på Botniabanan

Nu har det värsta strulet med försenade snabbtåg och inställda avgångar på Botniabanan lagt sig.

Det hävdar Norrtågs trafikchef Olle Tiderman, som också säger att de signalproblem som legat bakom många av förseningarna ska vara åtgärdat till den 25:e oktober.

– Det är inte bra än men det är betydligt bättre än det varit. Vi hoppas på att trafiken kommer att fungera utan störningar inom ett par veckor, säger Olle Tidermalm.

Snabbtågen mellan Örnsköldsvik och Umeå har sedan invigningen av Botniabanan den 28:e augusti varit allt annat än snabba. Signalfel har gjort att många tåg blivit stående och Norrtåg har varit tvungna att plocka upp irriterade tågresenärer med ersättningsbussar. Men den senaste veckan har nio av tio tåg anlänt i tid, enligt Olle Tiderman. Ett av problemen är ett glapp mellan det gamla och nya signalsystemet som gör att tågen tappar sin position.

– Då slår nödbromsen till och tågen stannar. Själva tåget och systemet är det inget fel på utan det blir något slags glapp. Det är det som ska rättas till nu och vara klart om två veckor, säger Olle Tiderman.

Skulle inte Norrtåg kunna ha undvikit problemen genom att testa signalsystemen innan?

– Det här är något som myndigheterna testar och godkänner och man hade testat det här. Transportstyrelsen sa att det skulle kunna förekomma mindre problem men inte alls problem i den här omfattningen.

Robin Oljelund Kjellberg
robin.oljelund_kjellberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".