Idag är Ulf Pettersson och hans familj lättade över att obduktionen är gjord och begravningen kan hållas i morgon som planerat.Foto Ulla Öhman
Härnösand/Sundsvall

Nu är Ulfs pappa obducerad

Idag på morgonen obducerades den 77årige man från Stockholm som avled under ett besök i Härnösand och som blivit liggande över fem veckor i bårhus pga oklarheter om var han skulle obduceras.

Mannen dog oväntat och hans läkare och de anhöriga ville ha en obduktion för att fastställa dödsorsaken.

Kroppen började förstöras
Det besked som de anhöriga fick var att  han skulle obduceras i Sundsvall. Samma besked fick den begravningsentreprenör som familjen anlitade i Härnösand.

Men ingenting hände och det kom inget klartecken om obduktion från patologen i Sundsvall.  Efter en månad slog begravningsentreprenören larm om att kroppen höll på att förstöras i kylrummet på bårhuset i Härnösand.

Ingen ville ta emot
Från Sundsvall sa man då att man aldrig fått någon obduktionsremiss och därför inte kunde obducera.
Det nya beskedet var att mannen skulle obduceras i Danderyd.

Men från Danderyd sa patologerna att det gått för lång tid och att mannens läkare nu måste begära remiss till en rättsmedicinsk obduktion i Solna.

Men något klartecken till obduktion kom aldrig från något håll.

Blev polisärende
Till slut hörde polisen av sig till begravningsentreprenören. Det är nämligen polisen som måste begäran en rättsmedicinsk obduktion.
En sådan kunde göras tidigast i början på nästa vecka och därmed måste begravningen som var planerad till i morgon ställas in.

Obducerades i morse
Men så i går morse kom kovändningen. Begravningsentreprenören fick besked om att kroppen kan trasporteras till Sundsvall där en obduktion skulle göras i dag på morgonen. Och så blev det.

Strax före klockan elva kunde begravningsentreprenören hämta ut kroppen och idag kör bårtransporten mot Stockholm där begravning väntar i morgon. 

Lättad
Mannens son Ulf Pettersson från By i Häggdånger befinner sig i Stockholm där alla anhöriga väntar:

– Jag är lättad, det är nog det enda ord jag kan komma på. Jag är fortfarande besviken på hur det hela gått till men jag är ändå lättad över att det nu är gjort.

Äldrevårdsexperter tryckte på
Ulf Pettersson vet inte säkert vad som orsakade konvändingen från landstingets sida men han tror att det var med hjälp av påtryckningar från landstingets expertgrupp för äldrevårdsfrågor som obduktionen kunde genomföras i Stockholm.

– De insåg att landstinget inte kan bete sig på det här viset och att en obduktion måste göras.

Svårt skjuta fram en begravning
Beskedet om vad obduktionen visade dröjer troligen några veckor men nu kan begravningen hållas i morgon som planerat:

– Det är ju svårt att skjuta upp en begravning. Kyrka och präst är bokade, anhöriga från hela landet måste ta sig till Stockholm. Och även om förtroendet är skapligt knäckt så måste man ju ändå lita på folk och planera för en begravning.

Tidigare publiceringar i samma ämne:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".