Patienttrycket har ökat säger Pernilla Dahlberg som jobbar som sjuksköterska vid akutmottagningen i Sundsvall. Foto Robin Oljelund Kjellberg
Västernorrland

Överbeläggningar kan stänga sjukhus

I höst ska Arbetsmiljöverket granska överbeläggningar på  Sveriges alla akutsjukhus. Och skulle läget vara riktigt dåligt så vårdpersonal riskerar att skadas eller bli sjuka, ja då kan avdelningar komma att stängas.

Med jämna mellanrum kommer det larm om överbeläggningar på våra tre sjukhus i Västernorrland.

Hjälp oss!
Senast i september fick man öppna upp reservvårdplatser på Sundsvalls sjukhus efter att avdelningarna var överfulla.

Då hade en nattsjuksköterska på avdelning 2 på Sundsvalls sjukhus faxat ett nödrop till Socialstyrelsen: Vi kan inte längre bedriva en trygg och säker vård. Hjälp oss!

Problem på alla sjukhus i länet
I maj 2010 berättade vi om överbeläggningar på Sollefteå sjukhud och att patienter vårdats i både korridorer och tvättstugan.

I oktober i år ställde Arbetsmiljöverket krav på Örnsköldsviks sjukhus efter en inspektion som visade på överbeläggningar.

Ska granska alla akutsjukhus
Nu i höst ska Arbetsmiljöverket genomföra en rikstäckande inspektion. Alla 50 akutsjukhus ska granskas.

– Det finns problem på många håll, säger Håkan Olsson som är avdelningschef på Arbetsmiljöveket.

Han vill inte säga att problemet med överbeläggningar är extra stort i Västernorrland eller i norra Sverige, men han känner till problemen bl a i Sundsvall.

– Det är många väldigt gamla och vårdtunga patienter som tas om hand där.

Vårdpersonal ska inte behöva bli sjuka
Överbeläggningar är svåra för patienterna men också för personalen som ska vårda i trånga rum, korridorer och andra utrymmen som inte är avsedda för vårdarbete.

– Arbetsgivarna måste skaffa sig en hållbar strategi för att förebygga arbetsmiljöproblem som uppkommer vid överbeläggningar, säger Håkan Olsson.

Ökat patienttryck måste kunna hanteras utan att man riskerar vårdpersonalens liv och hälsa, säger han.

Kan stänga en avdelning
Om det vid en inspektion skulle visa sig vara väldigt dåliga arbetsförhållanden och arbetsgivaren inte löser problemet, ja då kan Arbetsmiljöverket i sällsynta fall stoppa verksamheten och stänga sjukhusavdelningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".