Västernorrland

Lågt vattenstånd förbryllar

1:17 min

Ovanligt lågt vattenstånd längs hela Bottniska viken fick under förra veckan många att fundera på vad som händer. Som i Ångermanälven vid Nyland i Kramfors kommun. Stranden blev över en natt femton till tjugo meter bredare och båtar som tidigare legat i vatten låg på land.

Att vattennivån sjunker snabbt är ett relativt ovanligt fenomen som kan inträffa med något eller några års mellanrum, förklarar Amund Lindberg, oceanograf på SMHI i Göteborg.

När vi under en längre tid haft en högtryckssituation med få starka vindar och plötsligt får ett väderomslag till ett kortvarigt lågtryck med starka nordvästvindar - då trycks vattnet ut. Speciellt synligt blir det givetvis på långgrunda ställen.

Fenomenet dyker oftast upp i samband med islossningen men kan alltså även inträffa under speciella väderförhållanden säger Amund Lindberg. Nu är vattnet åter på väg tillbaka till normalvärden, vid Spikarna på Alnön en decimeter under normalvattennivå - i slutet av förra veckan var nivån 65 centimeter under normal nivå.

Ingrid Engstedt Edfast

ingrid.engstedt-edfast@sr.se
060-190362

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista