Gården i Brattås fem år efter mordet. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Yxorna var inte mordvapen

Inga spår på Brattåsyxorna
0:54 min

De båda yxor som överraskande hittades på platsen för dubbelmordet i Brattås i Härnösand i höstas var inte mordvapnen. Det slår polisens tekniska undersökning fast.

Det var i höst som den mördade mannens dotter lämnade in två yxor till polisen.

Hon hade hittat yxorna i ladugården där hennes pappa och pappans särbo hittades mördade för fem år sedan.

Fanns inte med i förundersökningen
Polisen trodde att yxorna redan var undersökta och avförda från utredningen, men ingen kunde veta säkert eftersom de båda yxorna inte fanns medtagna i det protokoll som upprättades efter den tekniska undersökningen av ladugården direkt efter dubbelmordet.

– Det fanns flera föremål och verktyg som undersöktes och kunde avföras direkt på platsen, säger Jan-Ola Nordin, polisens förundersökningsledare,  men varför yxorna sedan skulle ha lagts tillbaka utan någon anteckning i protokollet, det kan han inte förklara.

Nu avförs yxorna
Nu har polisens tekniker iallafall undersökt yxorna utan att hitta några spår på dem. Beskedet kom i fredags.

– De återlämnas nu till de anhöriga och avförs från utredningen, säger Jan-Ola Nordin.

Han tror att  de båda yxorna blev undersökta redan dagarna efter dubbelmordet men att det var nödvändigt att göra om undersökningen för att säkert kunna avföra dem från dubbelmordsutredningen.

Olöst i fem år
Det var den 31:a maj 2005 som ett äldre par hittades mördade på mannens gård i Brattås på Härnön, ungefär en mil från centrala  Härnösand.

Polisen har ännu inte hittat någon misstänkt för dubbelmordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".