Glödlampor byts ut. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Västernorrland

Miljonkostnad när gatulampor byts ut

Driftschef Kramfors:”Det är stora kostnader för kommunen”
0:56 min

Tusentals glödlampor till gatubelysningar runt om i länets kommuner håller just nu på att bytas ut till en kostnad av många miljoner. Det är EU bestämmelser som säger att alla kvicksilverlampor ska vara utbytta senast 2015.

Kommunerna har kommit olika långt när det gäller att byta ut sin gattubelysning. I Kramfors och Ånge har man ännu inte börjat men i Härnösand är arbetet redan avslutat.

Kostnaden varierar beroende på hur mycket som behöver bytas ut och vilken typ av lampor och armatur som väljs. Men i snitt så handlar det om cirka 2000 kronor per utbytt lampa.

Efter att ha gått igenom kommunernas planering kommer uppskattningsvis 80 miljoner kronor läggas ut på glödlampsbyten längs de vägar som sköts av kommunerna.

Håkan Edman är driftschef på Kramfors energiverk där man sköter underhåll av gatubelysningen i kramfors kommun. Han tror inte att den ekonomiska besparingen blir så stor däremot innehåller de nya lamporna inte miljöfarligt kvicksilver. Edman berättar att bytet i Kramfors ska påbörjas inom ett par veckor.

Reporter Jenny Pettersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".