1 av 5
Det fungerar förvånansvärt bra trots att bollarna ibland flyger iväg på fel ställen när hela salen är full av olika aktiviteter. Foto Ulla Öhman
2 av 5
Man kan vara många även när man spelar pingis. foto Ulla Öhman
3 av 5
Foto:Ulla Öhman
4 av 5
Det uppstår helt nya sporter när man får hitta på själv. Det här ser ut som innebandy fast med väldigt konstiga klubbor. En annan idrottsgren skulle kunna heta hoppdunk; det är en tjej som tar sats på en studsbräda och sedan gör mål i basketkorgen! Foto Ulla Öhman
5 av 5
Ringarna är ett av favoritredskapen och upptagna hela tiden när 5-6:orna har gladjympa. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Gladgympa på schemat

Magnus Näslund: Man blir glad av gympa
1:32 min

För att få fler elever att tycka att idrott och gympa är roligt så har man på Brunne skola i Stigsjö utanför Härnösand infört nått som man kallar för Gladgympa. Det betyder att eleverna själva får välja precis vad de vill göra i gympasalen.

Gympan på skolan kan vara ett hatämne för många elever som tycker att dom är dåliga eller annars inte gillar idrott och gymnastik.

Man får göra nästan vad man vill
På Brunne skola i Stigsjö utanför Härnösand har man infört Gladjympa för att få fler att tycka att det är roligt . Alice Meander går i årskurs sex:

– Man får göra nästan vad man vill på lektionen, bara man rör på sig hela tiden och låter andra också vara med. Man kan spela innebandy eller basket eller bordtennis. Jag har hängt mycket i ringarna för det tycker jag är roligt.

Pingis, basket, innebandy och studsmatta
Här i gympasalen ser man att när eleverna får välja så vill dom göra helt olika saker. Rebecka hänger i ringarna i taket medan kompisarna puttar fart. Sedan hoppar hon ner på den mjuka madrassen.

Max och Carl spelar rundpingis med ett gäng andra grabbar, sex elever spelar basket, några innebandy.

Det ska vara roligt att ha gympa
Gympaläraren Magnus Näslund var den som införde gladgympan helt enkelt för att göra gympalektionerna roligare.

– Jag vill att dom ska ha roligt på gympan. Det ska vara ett leende på läpparna istället för att man tvingas göra nått man inte tycker om.

Vill ha gladgympa
Det finns helt vanliga gympalektioner på skolan också. Vissa saker ska gås igenom i ämnet idrott och vissa bollsporter provar man på i vissa årskurser.

Men då och då kommer gladgympan som en rolig överraskning och barnens lust är det inget fel på.

– Om vi inte har haft gladgympa på ett tag så frågar barnen efter det. De vill ha gladgympa, säger Magnus.

– Innebandy är roligt. Vi har konstiga klubbor som vi spelar med, det är väldigt svårt att göra mål, säger en av grabbarna.

Många olika orsaker att inte tycka om gympa
Magnus Näslund vet att gympan är jobbig för en del elever.
Man känner att man inte är lika duktig som andra i vissa sporter, man kanske tycker att situationen i omklädningsrummet är jobbig.

– Om det finns sådana svårigheter som att man är blyg för att byta om inför varann så måste det gå att lösa. Ibland kan man kompromissa och hoppa över duschen om det är den som är jobbig.

– Det viktiga är att barnen får röra på sig och helst mycket mera än det som får plats på gymnastiktimmarna. Det är rasterna och spontanidrotten på fritiden som kanske är den viktigaste och mesta rörelsen som våra barn får.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".