Seth Wiksten busschaufför i Sundsvall
Sundsvall

"Lång tid innan polisen kommer"

Bussförare:”Vi har inte en chans att få hjälp”
1:19 min

– Systemet med överfallslarm till polisen i Sundsvalls stadsbussar är för långsamt, det säger busschauffören Seth Wiksten. Det var vid 22-tiden i måndags kväll som en chaufför blev misshandlad i sin buss av två män. Och när våldsamma situationerna uppstår får chaufförerna vänta länge på hjälp.

På Busslink som idag byter namn till Keolis utbildas bussförarna i konflikthantering, det finns kameror på nattbussarna och överfallslarm till polisen i förarhytten. Men det hindrar inte att bussförare som blir överfallna är tvungna att vänta på hjälp från polisen. Som ibland kan dröja.

– De har en insats tid att ta sig fram dit bussen är. Sådana här enstaka fall är svåra att freda sig från, säger Tore Nordlund  kund- och kvalitétschef på Keolis.

Men enligt busschaufför Seth Wiksten är problemen med påverkade och hotfulla resenärer omfattande.

– Det händer saker hela tiden som allmänheten inte får veta. Man väntar bara att det kommer att hända nåt grövre, säger busschaufför Seth Wiksten i Sundsvall.

Reporter Robin Oljelund Kjellberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".