1 av 2
-- Det finns massor att lära, säger Ulrika Carlsson och Gittan Nenzelius, två av deltagarna på konferensen Onödig ohälsa i Sollefteå. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Mikael Andersson föreläste om sitt liv och om tankens kraft på konferensen i Sollefteå. Foto Ulla Öhman
Sollefteå

Onödig ohälsa

Deltagare på konferensen: ”Frågan är hur man kan kombinera kunskaperna”
1:19 min

Det går att skapa ett bättre liv som ung vuxen med olika funktionsnedsättningar. Det är temat för en konferens i Sollefteå just nu.

Många unga vuxna med olika funktionshinder lider av ohälsa i onödan.

Funktionshindrade och arbetslivet
Idag inleddes en tvådagarskonferens med landstinget som arranger och med  fokus på frågor som t ex hur personer med funktionsnedsättningar ska komma ut i utbildningar och arbetslivet.

Jakobsbergsbaserade företaget MISA presenterade sitt arbetssätt med individuellt stöd i arbetet för personer med funktionshinder.

Chefen på Konsum i Långsele berättade om sina erfarenheter av anställda med olika handikapp.

Sex och kärlek - hur kan det funka?
Men konferensen handlar också om hur det kan fungera med kärlek, relationer och sex när man t ex är beroende av personlig assistans i sin vardag.

Unga vuxna kan ha frågor kring hur man ska kunna genomföra ett samlag eller t ex kunna sätta på en kondom. Men det är inte så givet att det finns någon som kan hjälpa dem med deras frågor.

– På habiliteringen känner vi till mycket om funktionshinder. På ungdomsmottagningarna kan de mycket om sex och relationer. Men frågan är hur man kan kombinera kunskaperna, säger två av deltagarna på konferensen  Ulrika Carlsson och Gittan Nenzelius som båda jobbar med ungdomsteamet på habiliteringen på Sollefteå sjukhus.

I morgon blir det bl a diskussion om utbildningsvägar och om idrotten som en väg till arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".