1 av 2
Möte med Brännans skolråd som gör en nystart för att få igång föräldreengagemanget i skolan. Ett femtital kom i går kväll för att diskutera den nya grundskolan och aktuella frågor i skolpolitiken. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Hans Wiklund är ordförande i "nya" Brännans skolråd. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Mer föräldrainflytande i skolan

Föräldern Carina Silva: ”Skulle tycka att det var bra med mer läxor”
1:22 min

Elevernas och föräldrarnas inflytande i skolan måste öka. Det är tanken bakom Brännans skolråd i Härnösand som nystartar för att öka engagemanget för skolfrågorna.

I går kväll kom ett 50-tal föräldrar och skolpersonal till ett möte som Brännans skolråd hade arrangerat med professor Hans Albin Larsson, skolpolitisk expert vid Utbildningsdepartementet, som höll föredrag om den nya grundskolan och aktuella frågor i skolpolitiken.

Läxor eller inte
Efter föredraget ville publiken bl a diskutera läxornas vara eller inte vara, hur skolbibliotek ska se ut och hur man ska lyckas locka de bäst lämpade att söka sig till lärarutbildningen.

Föräldern Carina Silva som tidigare bodde i Övertorneå kommun i Norrbotten säger att i en jämförelse så är det mindre läxor i skolan i Härnösand och det tycker hon är negativt.

Stort föräldraintresse
Brännans skolråd är inte nytt men gör en slags nystart, förklarar ordförande Hans Wiklund:

– Vi tror stenhårt på att föräldrar ska vara med och påverka i skolan. Engagemanget har gått upp och ner och det har väl varit en svacka ett tag men just nu ser intresset ut att gå upp igen. Det är ju många här idag!

Eleverna måste få mer att säga till om
Hans Wiklund säger att hans bild av skolan i Härnösand är positiv, men att det säkert ser olika ut på olika skolor.

– Jag tror det är viktigt att stärka elevernas inflytande i skolan och där är föräldrarna en viktig del. Jag som förälder representerar min elev och oss föräldrar som kollektiv och vi vet ofta vad som är bra för våra barn.

Finns alltid känsliga frågor
Men han betonar också att det inte handlar om någon konflikt med skolans personal utan att samverkan ger det bästa resultatet.

– Sen är det klart att det alltid finns frågor som är känsliga och det finns alltid frågor där skolpersonal och föräldrar är oeniga.  Ytterst bestämmer väl alltid skolan i nån bemärkelse men föräldrar och elever är en stark aktör och jag tror det är mycket viktigt att man lyssnar på våra röster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".