1 av 4
Två vita tigerungar föddes i Junsele för sex veckor sedan. Foto: Anna Ahlström
2 av 4
Tre tigerungar föddes på Junsele Djurpark för sex veckor sedan. Två av dem är vita, vilket är unikt. Det finns bara runt 160 vita tigrar i världen. Foto: Anna Ahlström
3 av 4
Tigerungarna busar gärna med varandra. Foto: Anna Ahlström
4 av 4
Nyfikna tigerungar i Junsele. Foto: Anna Ahlström
Sollefteå

Tigerungar i Junsele tillför nytt blod

Ulf Henriksson: ”Vi har varit rädda för inavel”
1:15 min

Det har förts in nytt blod bland världens vita tigrar. I Junsele djurpark har en vit tigerhane fått ungar med en gul tigerhona. Det finns bara runt 160 vita tigrar kvar i världen och därför behövs det nytt blod i stammen.

- Man har varit rädd för inavel. Men nu har vi fått in nytt blod i den vita tigerstammen. Det är väldigt värdefullt inför framtiden, säger Ulf Henriksson, chef på Junsele Djurpark.

De vita tigrarna sågs senast i vilt tillstånd någon gång på 50-talet. De var då hårt drabbade av tjuvjakt, men har räddats kvar i fångenskap och i djurparker. På Junsele Djurpark föddes alltså tre tigerungar för sex veckor sedan. Två av dessa var vita. Men det kunde ha gått illa för när tigrarna föddes fick mamman mjölkstockning och kunde inte ta hand om dem.

Nu bor tigerungarna inne i en liten stuga och matas med nappflaska var tredje timme.

- De kommer väl att bo med oss i ungefär sex månader. Sedan flyttar de till djurparken. Men de kommer aldrig kunna sättas tillsammans med de stora tigrarna, säger Ulf Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".