1 av 3
Det var lite skolstarts- och skolavslutningsstämning på landstingsfullmäktige idag när nästan halva styrkan skulle avtackas och över 30 nya skulle börja. Foto Ulla Öhman
2 av 3
Alla nya ledamöter skulle fotograferas idag. Här är det socialdemokraten Bengt Nilsson från Söråker som står framför kameran. Foto Ulla Öhman
3 av 3
-- Ni får vänja er vid att jag har svårt att komma ihåg namn sa nya ordföranden Åsa Möller (M). Minuten efter kallade hon sittande ordföranden Elisabet Strömqvist (S) för Susanne Strömqvist. Foto Ulla Öhman
Härnösand/Västernorrland

Bråk om landstingsbudgeten

Per Wahlberg: Vi har inte råd med några dikeskörningar
1:23 min

Det blev en ganska hård debatt när nytillträdda landstingsfullmäktige skulle besluta om budgeten för nästa år och den ekonomiska planen för ytterligare två år.
Men debatten handlade inte om att man hade olika syn på hur pengarna ska användas utan precis motsatsen.

I handlingarna till fullmäktigemötet så fanns inget egentligt budgetförslag från Vårdalliansen (M,Fp, C, Kd, Mp och Sjukvp), utan bara en skrivelse där man presenterar sina inriktningar på olika punkter.

Samma morgon som fullmäktige satte sig så presenterades två ark med ett budgetförslag som förutom en mindre förändring i budgeten till primärvården var exakt samma som den avgående majoritetens budgetförslag. 

Väljarna är besvikna
Lars-Olof Olsson, Socialdemokrat från Örnsköldsvik tycker att den nya majoriteten borde ha jobbat fram ett eget förslag:

– Jag tror ju att väljarna framförallt är besvikna. Med det budskap som alliansen gått ut till väljarna och vann landstingsvalet med så har väljarna vissa förväntingar.

Inte hunnit trots 84 års förberedelser
Själv sa Lars-Olof Olsson (S) att han är frusterad och förvånad:

– Dom säger ju att de har väntat i 84 år på att ta över makten. Men ändå har de inte hunnit göra ett eget budgetförslag.

Men tillträdande landstingsrådet Per Wahlberg, moderat från Sundsvall, tog inte åt sig av  kritiken.

Inga handbromssladdar
– Vi vill inte göra något hafsverk. Det är bara fem,sex veckor kvar till det nya året. Ingen har nog förväntat sig att vi skulle stressa fram något helt nytt.

– Vi vill inte göra några handbromssladdar för då hamnar man lätt i diket. Efter 84 års väntan på att få makten i landstinget har vi inte råd med några dikeskörningar.

Idag tog den nya majoriteten som kallar sig Vårdalliansen över makten i landstingsfullmäktige med 40 mandat mot Socialdemokraternas och Vänsterpartiets 37.

Och precis så slutade också voteringen om budgeten.

Till ordförande i landstingsfullmäktige valdes moderaten Åsa Möller från Sundsvall. Övriga val, bland annat av Per Wahlberg (M) till landstingsstyrelsens ordförande, görs vid nästa möte den 9:e december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".