1 av 2
Parkeringsvakt skriver en parkeringsbot. Foto: Camilla Olsson/SR Västmanland.
2 av 2
Färre får parkeringsböter i Sundsvall och Örnsköldsvik. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Sundsvall/Örnsköldsvik

Färre får parkeringsböter

1:23 min

Antalet parkeringsböter som delas ut minskar både i Sundsvall och i Örnsköldsvik.
Allra störst är minskningen i Sundsvall, där antalet parkeringsböter från kommunen hittills i år minskat med cirka 40 procent, eller drygt 5800 lappar i jämförelse med förra året.
– Jag betalar alltid för parkeringen för jag vill ju inte ha böter. Det är så dyrt! säger Marie Forslund, bilist i Sundsvall.

Det har blivit allt dyrare för den som åker på parkeringsböter i Sundsvall. Från och med årsskiftet höjdes bötesbeloppen, exempelvis för den som parkerar utan att ha löst biljett eller drar över tiden kostar det nu 500 kronor i stället för som tidigare 200 kronor.

Det är troligen också en orsak till att antalet böter minskar, enligt Inger Ericsson, avdelningschef på trafik- och kartavdelningen på Stadsbyggnadskontoret. Fler betalar för parkeringen och folk har helt enkelt blivit mer nogranna när de parkerar.

– Jag tycker att det är bra att man har en bra moral när man parkerar och att man inte står på gång- och cykelvägar och att man står på avsedda parkeringsplatser, säger Inger Ericsson.

I fjol gav parkeringsböterna från Stadsbyggnadskontoret i Sundsvall intäkter på cirka 2,7 miljoner kronor. Motsvarande siffra hos det kommunala bolaget Övik Parkering i Örnsköldsvik var 1,8 miljoner. Men enligt Inger Ericsson är det inte intäkterna som är viktigast.

– Det är ingen vinstaffär, och det ska det heller inte vara. Trafiksäkerheten är det viktigaste, säger Inger Ericsson.

Johan Selin
johan.selin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista