Ambulanspersonalen i Kramfors har dubbla arbetsuppgifter men kan inte vara på två ställen samtidigt. När ett akut larm kommer så tvingas de äldre sjuka vänta. Foto Ulla Öhman
Kramfors

Gamla utan vård när ambulansen rycker ut

Kramforsbo: Jag vet att de har avbrytit mitt i behandlingen när det kommit larm
1:36 min

Sjuka äldre på Kramfors kommuns äldreboenden kan tvingas vänta länge på vård. Sedan ett år tillbaka är det ambulanspersonalen som ska sköta sjuksköterkornas arbete med de äldre på jourtid. Men flera gånger har hjälpen fått vända i dörren när ambulansen kallats ut på akuta utryckningar.

Enligt uppgift från en källa med god insikt så har nu en äldre person på ett av Kramfors kommuns särskilda boenden avlidit när hjälpen uteblivit.

Tvingades vända i dörren
Mannen ska ha fått andningsproblem och personalen kallade då på sjuksköterskorna. Ambulanspersonalen ryckte ut men tvingades vända om igen när det kom ett vanligt akut ambulanslarm. Samma sak ska ha hänt med den andra ambulansen.

Radio Västernorrland har talat med chefen på det utpekade äldreboendet men hon vill av sekretesskäl inte svara på några frågor.

Hänt ovanligt många gånger i höst
Inte heller Kramfors kommuns MAS, Medicinskt Ansvarig Sjuksköteska, Ingrid Klint vill bekräfta ett dödsfall.

Däremot bekräftar Ingrid Klint att det under hösten hänt flera gånger att ambulanspersonalen "tvingats vända i dörren" till äldreboenden därför att det samtidigt kommit in akuta larm. Hon vet inte varför det hänt så många gånger just i höst.

MAS Ingrid Klint bekräftar alltså inget sådant dödsfall men säger att OM det har hänt så är det hon som utreder och beslutar ifall det ska göras en Lex Maria-anmälan.

Politikerna är informerade
Ordföranden i BAS-nämnden i Kramfors (Bistånd-, arbetsmarknad- och social servicenämnd) Gunilla Nilsson (S) säger sig inte ha hört om ett fall där någon avlidit pga att ambulansen fick en samtidig utryckning.

Men hon säger att nämnden har fått information om att det hänt flera gånger under hösten att insatserna på äldreboenden fått vänta pga akuta larm.  Nu ska frågan utredas säger hon eftersom den nya organisationen snart har varit igång ett år.

Alla övriga frågor hänvisar Gunilla Nilsson till äldrechefen i Kramfors kommun Inga-Lena Arkeflod eller förvaltningschefen Inger Edvinsson.

Hur ska Kramfors kommun agera?
Radio Västernorrland har sökt Inga-Lena Arkeflod och Inger Edvinsson upprepade gånger  för att fråga hur kommunen tänker hantera problemet med äldre som blir utan vård när ambulansen får akuta utrycknigar.
Vi har sökt dem via mail och telefon men utan att lyckas få kontakt eller någon intervju.

Vi fortsätter söka dem under dagen.

Har du uppgifter om en händelse vid ett äldreboende där någon ska ha avlidit efter utebliven hjälp eller annan information i ämnet så kontakta gärna vår reporter Ulla Öhman

mail: ulla.ohman@sr.se
telefon
: 070-533 17 82

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".