Nu ska vikter, inte otillåtnas preparat, öka muskelmassan. Foto: Jenny Pettersson
västernorrland

Gymmen tar samlat grepp mot dopning

Fredrik Andersson: ”Jag har inget emot att bli testad”
1:29 min

Idrottsförbundet i Västernorrlands län rustar nu för kamp mot dopningen. I morgon hålls ett av de sex årliga mötena med gymmen i Sundsvall. Syftet är att få till en plan på hur man ska samarbeta och även hur man ska öka kunnandet hos motionärerna.

Fredrik Andersson tränar ofta och är emot doping men han har inte koll på gymmens rutiner.

2003 startade Västernorrlands idrottsförbund verksamheten "krafttag mot doping" men först nu har projektet tagit ordentlig fart. I och med den pågående dopingrättegången har intresset för frågan ökat och tanken är att gymmen, polisen och idrottsförbundet ska jobba tillsammmans för att få bort dopade motionärer från länets träningslokaler.

Ellen Hedlund på Idrottsförbundet är en av dom som leder verksamheten. Hon tror att det är viktigt att informera motionärerna om sånt här och tycker att ett samarbete är betydelsefullt.

- Om du testar positivt på Friskis & Svettis så ska du inte bara kunna byta gym. Du ska inte kunna gå till Golds eller Helex, utan då ska de här personerna veta om att du testats positivt på Friskis & Svettis och därmed kunna neka den här personen att träna hos dem, säger hon.

I Västernorrlands län är arbetet i full gång, men allra längst har man kommit i Sundsvall där ett välfungerande nätverk redan bildats. Det beror, enligt Ellen Hedlund, mycket på polisens vilja att hjälpa till och gymmens intresse att medverka. I dagsläget är alla gym utom Ego anslutna, men även där är ett samarbete på gång.

- Vi hoppas på att det ska bli enklare att göra dopingtester. Idrottsförbundet får ju testa föreningar men som det ser ut i dag så är det bara polisen som får testa på privata gym eftersom de räknas som företag och inte idrottsföreningar. Då krävs det att polisen jobbar mycket och kraftigt mot doping för att det ska fungera, säger Nicklas Bernth på Ego.

På Friskis och Svettis arbetar man mot doping och är delaktiga i "Krafttag mot doping" men där behövs ändå mer information. Många är inte medvetna om att de kan bli slumpmässigt dopingtestade och vad det innebär.

- Det är intressant att de inte vet det och i och med det så ser man att det behövs mer information om det här. Det är ju det vi vill få ut. Just information om vad som händer när man dopar sig och att vi faktiskt står helt emot det.

Jenny Pettersson
jenny.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".