Foto: Anders Andersson / Scanpix
Sundsvall

Nytt bakterieutbrott - nu isoleras patienter

Sundsvalls sjukhus har isolerat åtta patienter som är smittade med bakterien VRE. Patienterna har fått egna rum och separata toaletter för att inte sprida smittan vidare.

VRE-bakterien (vancomycinresistenta enterokocker) kan inte behandlas med antibiotika och kan ge kraftiga infektion hos patienter med nedsatt immunförsvar och hos patienter som är försvagade efter operation.

– Men de smittade på sjukhuset är symptomfria bärare, nu gäller det bara att se till att bakterien inte sprids vidare, säger smittskyddsläkaren Hans Boman på Sundsvalls sjukhus.

Under februari-mars var smittan tidigare lös på sjukhuset men nu är den alltså tillbaka igen. Enligt Hans Boman är det svårt att en gång för alla bli av VRE-bakterien på ett sjukhus.

– Den kommer in från utlandet. Här är vi annars rätt förskonade från smittan. En av smittbärarna har nyligen vårdats i utlandet och det kan vara så bakterien kom hit denna gång, säger Hans Boman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".