Undersökning av legionellaprover. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
Sundsvall

Legionella i bostadshus kan ligga bakom dödsfall

En äldre man avled tidigare i november i legionärssjukan. Nu visar prover att det fanns legionellabakterier i vattenledningarna i huset i Sundsvall där mannen bodde. Igår stängdes vattnet av och fastighetens vattensystem ska saneras.

Smittskyddsläkare Hans Boman bekräftar att legionellasmittan var en av orsakerna till att han avled. Men tillägger samtidigt att mannen även hade andra sjukdomar.

– Men vi kan inte vara helt säkra på att det var i bostaden som mannen smittades, säger miljöinspektör Åsa Widman Nilsson. Nu ska prover från bostaden jämföras med den bakteriestam mannen bar på.

Legionärssjukan är en form av lunginflammation. Legionellabakterier finns ofta i dammar och sjöar men kan även frodas i vattenledningar. Bakterien är relativt vanlig bland människor men sjukdomsfallen endast runt 150 per år i landet. För att insjukna krävs i allmänhet att man har nedsatt immunförsvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista