Nyktra ungdomar från Offerdal. Fr v Kim Blad och Johanna Jonsson och Viktor Berglund. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
Västernorrland

Allt fler unga engagerade nykterister

Kim Blad: ”På min skola är det helt ok att vara nykterist”
1:53 min

Samtidigt som alkoholdebuten kryper allt lägre ner i åldrarna och allt fler ungdomar testar på droger så väljer också allt fler unga att ta ställning mot droger och alkohol. Och det är inte längre töntigt att vara nykterist.

– Jag tycker att det är helt ok att vara nykterist och det är också ok på min skola att säga att man är nykterist, säger Kim Blad från Offerdal.

Hon tror att det kan vara att många har dåliga erfarenheter av att dricka som gör att en del kanske söker sig till nykterhetsrörelsen.

Att det blir allt fler ungdomar som tar ställning mot alkohol och droger bekräftas också av att UNF, ungdomens nykterhetsförbund som har fått allt fler medlemmar både i jämtland och västernorrland som sammanlagt har nästan 600 medlemmar och trenden är uppåtgående.

– Att vi får fler medlemmar beror dels på att vi har varit så aktiva i skolorna men också på en ökad medvetenhet bland de unga, säger Sten Strandberg arbetar för UNF.

Droger har blivit mer lättillgängliga, till exempel via internet därmed är det också fler och fler unga som testar droger, och det är detta, tror Sten Strandberg som har skapat en medvetenhet och motreaktion bland en annan grupp unga. Och just nu finns det också en trend bland artister att kämpa mot droger och alkohol vilket kan ha hjälpt till att vända bilden, tror Sten Strandberg och berättar att hiphoparen Adam Tensta är en bra förebild.

– Jag tycker det är helt ok att vara nykterist. Själv tränar jag så mycket så för mig blir det inte så mycket festande alls. Det är bra om man kan välja att vara nykter och verkligen stå för det, säger Lisa Johansson från Torvalla by.

Karin Bodén
Ann-Louise Rönestål Ek
nyheter.jamtland@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".