Stallvärdinnan Ellen Eriksson med sköthästen Macho.
Västernorrland

Ridsäkerheten i fokus efter flera dödsolyckor

Stallvärdinna: ”När jag ramlat av sitter jag upp på hästen igen”
1:32 min

Flera allvarliga hästolyckor har skett i Sverige under de senaste två veckorna. En äldre man avled i samband med en travträning och två flickor dog till föjld av olyckor på sina ridskolor.
– Då känner jag väldigt både med de anhöriga och även med personalen som är inblandad, det är ju skräcken att få ett dödsfall på ridskolan, säger Birgitta Lindstrand ridskolechef på Sundsvalls fältrittklubb.

Bland annat genom att använda rätt hästar i ridskoleverksamheten och att sätta upp rätt ryttare på rätt hästrygg så tror Birgitta Lindstrand att många olyckor kan undvikas. Men trots att man aktivt arbetar med säkerhetsfrågor på ridskolan så går det inte att garantera säkerheten. 
– Djur kan göra saker som jag inte förutser alla gånger, säger hon och fortsätter:
– Någonstans får det inte blir för säkert för då är jag inte förberedd på det oförutsägbara.  

I Västernorrland blev 42 personer inlagda på sjukhus efter att ha varit med om en ridolycka under förra året, men betydligt fler fick uppsöka vårdcentraler eller akutmottagningar över dagen. I hela landet inträffar det cirka 13 000 hästolyckor som kräver vård varje år, enligt socialstyrelsens statistik. Trots att stallvärdinnan Eller Eriksson känner till riskerna med ridningen så är det inte ett alternativ att sluta.
– Jag älskar hästar och även om jag ramlar av så sitter jag upp på hästen igen, säger hon.  


Karin Johansson
karin.s.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".