Kramfors

Utreder ambulanssituationen

Inger Edvinsson: ”Det är inte acceptabelt”
1:32 min

Nu ska ambulansen och Kramfors kommun utreda varför äldre sjuka människor på äldreboenden har lämnats utan hjälp när ambulansen behövts på annat håll. Vid ett av tillfällena ska en äldre man ha avlidit.

Enligt avtalet mellan kommunen och ambulansen om vården på äldreboenden på jourtid så ska det här inte behöva hända, enligt Inger Edvinsson som är högste ansvarige chef på kommunen.

– Vi är absolut inte nöjda med det som har hänt, säger Inger Edvinsson, högste ansvarige chef på kommunen.

– Det är aldrig acceptabelt att man lämnar en av våra boenden för att utföra annat, det är ett brott mot vårat avtal, fortsätter Inger Edvinsson.

Men om det kommer ett prio 1 larm samtidigt, då måste ju ambulansen iväg?

– Det finns en regel om att när man åker på ett kommunuppdrag ska man meddela SOS Alarm att man gör det och då ska man i första hand använda andra ambulanser till Prio 1 där, säger Inger Edvinsson, högste ansvarige chef på kommunen.

– Den information jag har tyder på att det är i den här relationen och funktionen som det har uppstått problem, fortsätter Inger Edvinsson.

– Vi håller på att titta på det här tillsammans med ambulansledningen, det måste rättas upp det här, säger Inger Edvinsson.

Är det värdig vård om en sjuk människa måste vänta eller lämnas under pågående behandling för att ambulansen måste åka iväg?

– Det är inte acceptabelt, säger Inger Edvinsson, högste ansvarige chef på kommunen.

Läs relaterad publicering:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".