Med hjälp av en ny jästsvamp har Sune Wännström, forskningschef på Sekab, omvandlat rester från majskolvar till etanol. Foto: Anna Ahlström
Örnsköldsvik

Etanol utvinns ur rester från jordbruk och träd

1:25 min

Snart kan du köra bil på etanol som tillverkats av lövträd eller rester från jordbruk. En specialutvecklad jästsvamp som etanolförtaget Sekab använt gör det nu möjligt att utvinna etanol ur cellulosa baserade råvaror.

- Vi är beredda att gå till kommersiell skala. Vi vill bygga och designa den första fabriken, men det dröjer ett par år, säger Sune Wännström, forskningschef på Sekab i Örnsköldsvik.

Etanol tillverkas i dag av främst majs, sockerrör och vetet. Hittills har det varit svårt att omvandla cellulosa till större mängder etanol, vilket beror på cellulosans uppbyggnad. Vanliga jästsvampar kan bara bryta ned sockermolekyler som innehåller sex kolatomer. Men cellulosa innehåller en blandning av sexkolsocker och femkolsocker.

Nu har det tagits fram en jästsvamp som även kan bryta ned femkolssocker och därmed på ett effektivare sätt tillverka etanol. Det har man nu lyckats göra i Sekabs demoanläggning. Vid försöken har man använt rester från majskolvar. Men nästan vad som helst från växtvärlden kan i framtiden användas för att skapa etanol.

- Det finns en närmast oändlig råvarubas. Men det måste användas på ett miljömässigt förståndigt sätt. Men samtidigt ska det generera intäkter, säger Sune Wännström.

Råvaror som innehåller stora delar femkolssocker och som är aktuella för tillverkningen av etanol är lövträd, rester från majsodling, sockerrör och halm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista