Härnösand

Jordskalv skakade Härnösand

2:09 min

Ett jordskalv skakade Härnösand vid 18-tiden på måndagskvällen. Skalvet har uppmätts till mellan 2,38 på Richterskalan. Inga skador har rapporterats.

– Skalvet var på någonstans mellan 2,5 och 3 på Richterskalan. Om det är tre på skalan har vi ungefär ett sådant skalv någonstans i Sverige per år, säger Reynir Bödvarsson vid Uppsala seismologiska institut.

Men enligt den norska forskningsorganisationen Norsar uppmättes skalvet bara till 2,38. Jan-Gunnar Nilsson bor i Brunne som ligger i närheten av skalvets epicentrum, två mil väster om Härnösand.

– Det var som en skakning i huset. Första tanken var att det var ett stort fordon, en traktor eller en lastbil. Men vi var var ute och tittade och allt såg normalt ut, säger han.

Inga skador på varken människor eller byggnader har rapporterats. Men på räddningstjänsten i Härnösand trodde man att det var en bil som kraschat in vagnhallens vägg.

– Vi gick ut och tittade vad det var, vi trodde det var någon som hade kört in i väggen med full kraft, säger styrkeledaren Hans Lindahl.  

De flesta jordskalv i Sverige sker längs Norrlandskusten. Men det är först när det blir värden runt fem som det kan bli stora skador. Det sker ungefär var 100:e år i Sverige.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista