1 av 2
Här tar man kondomkörkort. Först får man veta hur dom används och hanteras och sedan får man själv träna att trä på. Fotot från ett tidigare tillfälle.Foto: Ulla Öhman
2 av 2
Svenska ungdomar är bland de sämsta i Europa på att använda kondom, säger man från ungdomsmottagningarna. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Sjukdomen aids uppmärksammas idag

- Det pratas inte så mycket om hiv och aids längre
1:22 min

Antalet HIV-fall ökar under 2000-talet men samtidigt har det blivit tystare om infektionen och smittrisken. Men fortfarande upplever många av de drabbade att de möts av rädsla och fördomar.

Den 1 december är det World Aids Day, Internationella aidsdagen,  och för andra året i rad har man fokus på fördomar och diskriminering.

Diskrimineras
– Det är hög tid att jämställa hiv med vilken kronisk sjukdom som helst.

Idag väljer många hiv-positiva att dölja att de har hiv av rädsla för att bli diskriminerade, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Ökande trend
Under 2009 anmäldes 486 fall av hiv till Smittskyddsinstitutet i Sverige. Det är 38 fler fall än 2008. Ökningen bekräftar trenden att antalet hiv-fall har ökat under 2000-talet.

I Västernorrland anmäldes 22 fall 2009. Det är fyra fler än året innan.

Hittills i år har det anmälts 18 nya fall i Västernorrland.

Kondomskola och kondomkörkort
Idag kommer det att genomföras olika aktiviteter på ungdomsmottagningarna i Sundsvall, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik, enligt ett pressmeddelande från Landstinget.

Förutom filmvisning så blir det olika kondomaktiviteter som kondomskola och kondomkörkort mm. Man kan också testa sig mot könssjukdomar utan att behöva tidsboka i förväg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".