Timrå

Höjda avgifter slår mot pensionärer

1:20 min

Det är tuffa tider för PRO´s lokala föreningar. Avgiften till Riksorganisationen har höjts med 17 procent, något som får konsekvenser för pensionärsverksamheten. Iris Vallin är ordförande för PRO Hässjö/Tynderö.

– Ja, vi betalar 170 kronor tillPRO´s Riksförbund, och förut  har det kostat 15 kronor att vara med i lokalföreningen, men nu har vi tvingats höja till fyrtio kronor för vi klarar oss inte, menar Iris Vallin, ordförande PRO Hässjö/Tynderö.

Det är inga stora pengar det handlar om, kan man tycka.

Men höjningen på avgiften till PRO´s Riksorganisation slår hårt - både mot den enskilde pensionären och mot lokala PRO- föreningen.

Vid Hässjö/Tynderös PRO-förenings budgetmöte häromkvällen togs beslut om nedskärningar i verksamheten, plus att man tvingas höja föreningsavgiften.

Men medlemmarna börjar tröttna på att det kostar allt mer.

– De funderade på om de skulla vara kvar, en del utav dom. Det är klart, är man ensam, och har arbetat hela sitt liv förut till exempel, men många har ju en dålig pension, varit hemma när de haft barn så har man inte så hög pension när man blir äldre, och bor ensam. Det är klart, 140 kronor på ett år, det är ganska mycket pengar för dom det, säger Iris Vallin.

– Vad skulle du vilja säga till PRO på riksplanet då?

– Ja, jag är besviken, riktigt besviken faktiskt. Hur det än är så arbetar vi faktiskt för äldre människor. Jag måste säga att jag är djupt besviken, säger Iris Vallin, ordförande för PRO- föreningen Hässjö/Tynderö.

Ulf Thonman
ulf.thonman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista