I dag tar Arbetsförmedlingen över huvudansvaret från kommunerna för mottagandet av nyanlända flyktingar. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Arbetsförmedling tar över ansvaret för nyanlända

Kerstin Richter: ”Vem gör vad?”
1:17 min

I dag tar Arbetsförmedlingen över huvudansvaret från kommunerna för mottagandet av nyanlända flyktingar. Bland annat ska så kallade etableringslotsar hjälpa nyanlända till jobb men också ge stöd för att de ska komma in i samhället. Men ansvarsfördelningen mellan lotsarna och kommunen otydlig.

- Vem gör vad när det är fundering som inte har med en etablering mot arbetsmarkanden att göra, säger Kerstin Richter, som är enhetschef på Integrationsenheten i Örnsköldsvik.

Men enligt regeringens beskrivning ska lotsföretagen också ge stöd i olika sociala frågor. Men det är här Kerstin Richter tycker att det är otydligt,

Det finns frågor som kan dyka upp där det är svårt att veta om nyanlända ska vända sig till kommunen eller till lotsen:

- Du kanske behöver hjälp med saker som är svåra för att det är ett nytt land. Du kan ha svårt att förstå systemet. Till exempel inte vet vad en förskola är.

Men enligt Mats Lindström, som är sektionschef på arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik, ligger huvudansvaret för de sociala frågorna fortfarande hos kommunen. Deras ansvar när det handlar om sociala frågor är att fixa jobb och genom arbetet får de hjälp in i samhället.

- Genom ett jobb lär man sig språket, lär känna nya människor och på det sättet får hjälp in i samhället, säger Mats Lindström.

För att ingen ska komma i kläm har kommunen jobbat fram en plan tillsammans med arbetsförmedlingen.

- Två dagar i veckan kommer vi ha handläggare från oss på arbetsförmedlingen, så vi kan jobba tillsammans, säger Kerstin Richter.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".