1 av 2
Hästrasen Nokota var utrotningshotad i USA. Nu finns den i Örnsköldsvik. På bilden syns Emma, Seth och Aldo Zeigler. Foto: Anna Ahlström
2 av 2
En av hästarna är också inriden. Här på bilden rider Seth Zeigler den. Foto: Anna Ahlström
Örnsköldsvik

Vilda hästar i länet

Emma Zeigler: ”De vill bli kompis med människor”
1:19 min

En hästras som härstammar från vildhästar och som lever i halvvilt tillstånd i norra USA har nu importerats till Sunnansjö utanför Örnsköldsvik.

Det är Emma och Seth Zeigler som importerat hästarna för att avla och sälja i Sverige.

- Vi ska rida in dem och använda dem. Just nu är det bara hingsten som är inriden, säger Emma Zeigler.

Hästrasen heter Nokota och levde fram till för 30 år sedan i helvilt tillstånd i en nationalpark i norra USA. Men på 70-talet avlägsnades de från parken. Men för att bevara rasen köptes hästar upp av en familj som sedan har haft de i halvvilt tillstånd. På vintrarna blir de utfodrade, men har ändå inte särskilt mycket kontakt med människor.

Emma och Seth Zeigler kom i kontakt med hästarna när de arbetade som volontärer på Nokota Horse Conservancy som är den organisationen som jobbar för rasens bevarande. Genom att ta hästarna till Sverige vill Emma och Seth Zeigler hjälpa till att höja hästens anseende.

- I dag förknippas vildhästar med galna små ponnies, men kan vi säga att de användas till ridning i Sverige så kan deras anseende höjas, säger Emma Zeigler.

Det är tio hästar som nu kommit till Sunnansjö å som står i en hage där. Men det är svårt att tro att de skulle vara vildhästar. De söker hela tiden kontakt med människor.

- De har en vilja att bli kompis med människor. Man får ta det försiktigt med demm men de är nyfikna av sig, säger Emma Zeigler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".