Maxim Norzai och Robert Ivnäs, två av gymnasieeleverna på Hedbergska gymnasiet i Sundsvall. Foto: Marica Blind
Sundsvall

Gränsen för inkomstskatt sänks

Kay Kojer: "Jag har inte varit med om att den har sänkts förut"
1:13 min

Nu sänks gränsen för hur mycket man får tjäna utan att betala skatt när nya skatteregler införs vid årskiftet. Den nya gränsen som börjar gälla vid årsskiftet är 17 935 kronor per år och tjänar man bara en krona över den gränsen får man betala en pensionsavgift på 1300 kronor.

– Jag vet inte så mycket om den. Men det finns väl någon gräns?, säger Robert Ivnäs, Sundsvall, som precis som många andra ungdomar inte vet vad man får tjäna utan att betala skatt.
– Nä, det viste jag inte, säger Lisa Jonsson
Maxim Norzai har en kompis som inte vågar av räddsla för att betala skatt;
-Jag har en kompis som jobbade under sommaren. Så nu är han uppe i gränsen och nu vågar han inte jobba.

En sänkning
Många av gymnasieeleverna vet inte hur mycket man kan tjäna utan att betala skatt. Inkomstgränsen för skatt bygger på prisbasbeloppet som riksbanken och riksgällden fastställer varje år. Basbeloppet beror i sin tur på det allmänna ränteläget.
-Det har väl varit så att det har höjs med några kronor. Men jag har aldrig varit med om att den har sänkts förut, säger Kaj Koyer på Skatteverket om sänkningen på 169 kronor som inträdder vid årskiftet.

Framtida pension
-Det är ju så här att hela beloppet blir pensionsgrundande. Och det innebär att man en gång i framtiden få pension på det här beloppet. I slutändan så kan man ändå säga att man i tjänar på det här. Självklart kan det vara så att man Just nu, som skolungdom inte tänker på vad man ska få när man blir 65 år, säger Kay Kojer, Skatteverket som inte tror att ungdomarna tänker på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".