1 av 3
På gula post it-lappar skrev deltagarna ner saker som behövde förbättras eller satsas på. Det kom förslag inom alla möjliga områden men många handlade om bemötande och framkomlighet, dvs att få svar i telefon och sedan få en läkartid. Foto Ulla Öhman
2 av 3
Det surras i bikupor och enigheten är total, iallafall om att vården måste bli bättre. Foto Ulla Öhman
3 av 3
Maj-Britt Andersson, Monica Molander och Margareta Högberg var tre av Kramforsborna som nu kräver bättre vård på sin vårdcentral när landstingets primärvård tar över efter privata Carema. Foto Ulla Öhman
Kramfors

Förväntar sig bättre vård

1:33 min

Det finns mycket som måste förbättras när landstinget återigen tar över driften av Kramfors vårdcentral efter privata Carema den första mars.  Vid ett möte i går kväll fick Kramforsborna föra fram sina krav och önskemål.

Den första mars 2011 tar Landstingets Primärvård över vårdcentralen i Kramfors från privata Carema som nu vill lämna orten.

Vård på post it-lappar
För att höra vad Kramforsborna har för synpunkter och tankar kring hur vårdcentralen bör fungera så hade Landstinget kallat till möte igår kväll och ett 40-tal kom.

Deltagarna satt först i s k bikupor och diskuterade vården och skrev sedan ner sina önskemål på små post it-lappar som sedan fördelades på fyra olika huvudområden.

Bättre bemötande och snabbare kontakt
Det kom krav och önskemål på nästan alla områden men några som dominerade var ändå sådant som handlade om bemötandet och om möjligheten att få kontakt och läkartider.

– Det har varit nästan omöjligt att komma fram till vårdcentralen länge nu, säger Ingrid Wallin. Förra veckan satt jag tre dagar och ringde för att komma fram. Men nån läkartid har jag inte fått än.

Regelbundna kontroller för kroniskt sjuka
– Man borde inte heller själv behöva ringa om återbesök utan det skulle ordnas automatiskt när man besöker vårdcentralen första gången för en åkomma, tycker Sven-Olof Henriksson

Många betonade också behovet av fler och regelbundna kontroller av de med kroniska sjukdomar, som kol och diabetes.

Hög lönerna istället för att anställa stafetter
Stafettläkarna var också ett populärt ämne att diskutera.

– De kostar ju så mycket. Varför inte höja lönerna för de fasta läkarna istället så att de vill vara kvar, tyckte Rigmor Eriksson och Barbro Holmvall.

Läkarbristen har varit stor i Kramfors. Det har ofta varit bara två läkare på de fem tjänsterna på vårdcentralen.

Ska hyras in på årskontrakt
Primärvårdsdirektör Lennart Moberg som höll i mötet i Kramfors säger att han är medveten om att det kommer att bli svårt att rekrytera läkare.

– Men vi har redan gått ut med annonser. Och om vi ändå misslyckas med  att anställa fasta läkare så tänker vi anställa stafettläkare på  årskontrakt så att vi på det viset säkerställer kontinuiteten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista