Helena Ekholm trea i premiären. Foto:Scanpix
Västernorrland

Helgums Helena trea i premiären

0:53 min

Vid premiären av Världscupen i skidskytte i Östersund blev Helena Ekholm från Helgum trea. Vann gjorde Anna Carin Zidek. Helena har tidigare år vunnit två premiärerna, men var trots bronsplatsen igår kväll nöjd ändå.

En makalös segeruppvisning av Anna Carin Zidek. En nöjd Helena Ekholm som trea.

Sveriges skidskyttedamer fick en pangstart på säsongen.
– Skönt med den här starten. Det kändes väldigt bra hela vägen från första skjutningen, sade Zidek.

Anna Carin Zidek vann distansloppet över 15 kilometer i Östersund med 8,9 sekunder före fransyskan Marie Laure Brunet och var säkerheten själv på skjutvallen. 20 skott, 20 träff.

Kanske satt hemligheten längst fram på gevärspipan. En rekyldämpare som svenskan satt dit och som hon är ensam om i världstoppen.
– Jag tycker att den är skön att ha, förklarade segrarinnan.

Om skyttet var säkert var hon desto snurrigare på upploppet. En felåkning höll på att kosta henne segern, men hon gjorde ett lappkast, vände om och tog sig in i målet på rätt sätt.
– Jag vaknade till och märkte direkt att det blev fel, sade svenskan, som naturligtvis var ett enda stort leende efter sin perfekta start på säsongen.

Brast i åkningen
Skjutningen flöt på hela vägen, även om hon var orolig efter sina tre första, felfria, skjutningar.
– Första skjutningen kändes väldigt bra, andra och tredje också. Då tänkte jag att nu blir det väl en trea i sista - det har hänt förut, sade hon.

Men 37-åringen från Lillhärdal darrade inte heller på de sista fem skotten, trots den 15-gradiga kylan.

Om något kunde ha gått bättre var det möjligen skidåkningen. Tvåan Marie Laure Brunet hade två bommar och lika många minuter i tidstillägg, ändå var hon bara 8,9 sekunder efter till slut. Trean Helena Ekholm åkte skidor 1.18 snabbare än sin landslagskamrat och var bara slagen med 42 sekunder efter ett imponerande slutvarv.
– Åkningen kändes inte riktigt bra, jag var trött och seg i benen, sade Zidek, som skyller på den förkylning hon drabbades av för ett par veckor sedan. -Sedan dess är luftrören känsliga och i dag krympte de i kylan. Jag blev trött och sliten.

Men skyttet är A och O i distanslopp och där fanns det bara ytterligare två åkare i startfältet som var felfria. För ryskan Jana Romanova räckte det till en femteplats, italienskan Katja Haller blev 13:e.

Nervös Ekholm
Förra året var paret Ekholm/Zidek etta och tvåa i säsongsöppningen.

Nu missade Helena Ekholm chansen till full pott för Sverige med sina två bommar, en i den första serien och en i den sista.
– Jag var nervös inför första skjutningen. Skit också tänkte jag när jag bommade - men kände samtidigt en lättnad att det bara blev en bom, sade Ekholm.

Lättnad är nog det ord som bäst beskriver hennes insats även totalt sett.

Förra säsongen slutade med en rad misslyckanden. Nu gällde det att vända den trenden och det lyckades hon med.

Helena Ekholm passade på att använda sig av sina nyvunna kunskaper i idrottspsykologi.
– Efter bommen i första serien lyckades jag väldigt bra med att tänka positivt. Det är lätt att stressa iväg efteråt men jag kunde kämpa emot de tankarna, sade hon.

Inte ens kylan bekymrade henne.
– Jag frös lite men bara om tårna. Och dem skjuter jag ju inte med, sade Ekholm.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista