1 av 2
Nu är utekokboken klar och i dag anordnar Överturingens skola en släppfest. Foto: Karin Johansson
2 av 2
Här är ett exempel på en av de handskrivna sidorna i kokboken. Foto: Karin Johansson
Ånge

Boksläpp i Överturingen

1:37 min

Idag är det releseparty för en utekokbok som eleverna på Överturingens skola står bakom. I ett helt år har barnen arbetat med boken.
– Vi har lagat allt och smakat, säger Vilma Gunnarsson.

En utekokbok är perfekt för den som har tröttnat på att äta tråkiga mackor på utflykten. I stället kan man prova att laga kantarellsoppa eller amerikanska pannkakor över öppen eld. Det smaskigaste man kan laga från boken är blåbärssoppa med vaniljklimp, enligt Aron Eriksson.
– Det var gott det, säger han.

Det har tagit lång tid och krävts mycket arbete innan boken kunde tryckas. Först och främst fick eleverna på skolan mura en grill, för att kunna tillaga maten. Nästa steg vara att provlaga all mat och att fotografera rätterna. Sedan var det dags för att sammanställa boken och det var ett gediget hantverk.
– Man var tvungen att ha en linjal att lägga under när man skulle skriva, säger Maya Andersson.
– Ibland fick man skriva om flera gånger om man hade gjort något fel, säger Johannes Handmark.   

Karin Johansson
karin.s.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista