Sundsvall

Kris för anrik förening

1:51 min

Mycket pengar och fort, det är det enda som kan rädda en av Medelpads anrikaste idrottsföreningar Heffners /Ortvikens IF i Sundsvall. I går hade föreningen, som gått från miljonär till utblottad på några år, ett akut krismöte.

Lars Ramström som spelar i division fyra-herrlaget, säger att spelarna inte fick veta om den dåliga ekonomin förrän pengarna redan var slut.

– För oss kom det plötsligt, vi fick reda på det i september, ingen har sagt något tidigare, säger han.

Styrelseordförande Håkan Göransson säger att styrelsen själv inte förstod att det var en sån kris.

– Vi har väl varit lite godtrogna, inte tittat på siffrorna riktigt, trott på vad någon sagt att det såg bra ut, vi visste inte att vi var på noll, säger han.

Den 112 år gamla föreningen har haft många olika verksamheter och var en av de föreningar som först började med hockey i Medelpad under femtiotalet, i början av sjuttiotalet hade de ett lag i högsta serien, sedan dess har verksamheterna stadigt minskat . Nu finns bara herrlaget kvar och de är för dyra säger Håkan Göransson.

– hundrafemtiotusen för ett division fyra lag det tycker jag är på tok för dyrt. Allting har blivit dyrare, det är svårt att få spelare att hjälpa till också, nu har de väl vaknat men de har varit lite bortskämda, men det har väl varit vårt fel också då vi inte förstod hur nära nollan vi var, säger han.

Spelarna själva menar att de inte skulle ha några problem med att hjälpa till och jobba ihop pengar. Men de har aldrig tillfrågats.

– Det är självklart att man skulle jobba om det behövs, det är en del av föreningslivet och jag tror de flesta skulle gå med på det, säger Joel Rankila.

Styrelsen vill nu att spelarna själva drar in sina pengar och bildar en egen styrelse. Men ingen av spelarna vill vara med i en styrelse. På mötet var det svårt att få några att ställa upp, två personer kunde tänka sig att hjälpa med byggandet av styrelsen och att försöka få tag på sponsorer. Bara hälften av spelarna var närvarande på mötet.

Slutdatum är nu satt till den tionde januari. Om inte man fått in minst fyrtiotusen kronor tills dess läggs laget ned och spelarna går till andra lag.

Reporter Annelie Ledin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista