Projekt mot sexhandel går mot sitt slut

1:03 min

När polisens satsning mot sexhandeln i landets fyra nordligaste län nu går in i sin slutfas, har antalet annonser på nätet minskat betydligt.
– Det har varit ett lyckat projekt, berättar analytiker Anna Ivaska på Polishuset i Luleå.

Det var i september förra året som man började kartlägga och angripa sexhandeln i Norrbotten på allvar. Sedan dess har man lärt sig mycket om hur den är beskaffad.

– Vi har fått en god uppfattning om problembilden, och kunnat jobba operativt och uppsökande.

I polisens arbete har tips från allmänheten varit grundläggande, men man har framför allt fokuserat på annonsering på nätet.

– Genom att hitta kvinnorna som säljer sex kan vi hitta männen som köper, och också den organiserade brottsligheten.

Satsningen har burit frukt. Det stora kopplerimålet i Jämtland, där tio stycken sexköpare från Norrbotten misstänkliggjordes, är ett resultat av projektet. Den öppna annonseringen på nätet har i princip upphört. Anna Ivaska menar att antalet annonser på nätet säger en hel del om hur utbredd sexhandeln är.

– Men bara för att annonserna upphör betyder det inte att inte tjejerna som säljer sex finns kvar. Däremot vet vi att det är svårare för sexköparna att hitta dem via internet idag.

Nästa år är det meningen att den här typen av bevakning ska ingå i polisens ordinarie verksamhet. Det gäller att inte luta sig tillbaka, säger Ivaska.

– Följer man debatten mellan sexköparna på internet känner de till att polisen arbetar med det här. Det finns till och med rekommendationer om att ligga lågt.

Reporter Andrea Dahlkild