Örnsköldsvik

Folkhögskola flyttar trots protester

1:21 min

Hampnäs Folkhögskola bör inte flytta in till centrala Örnsköldsvik. Det tycker Margareta Nycander och fjorton andra före detta anställda på skolan och har därför överklagat landstingsfullmäktiges beslut. Men ännu har förvaltningsrätten inte tagit ställning till överklagan. Därför blev de anställda mycket upprörda när de fick höra att landstinget i förra veckan skrivit under ett hyreskontrakt.

– Jag blev alldeles förfärad. Man kan ju inte ta ett beslut när man inte vet, säger Margareta Nycander.

De före detta anställda på skolan har i ungefär ett års tid kämpat för att Hampnäs folkhögskola ska få vara kvar på Hampnäsudden. I maj överklagade de beslutet, men först i februari 2011 förväntas förvaltningsrätten besluta om de får rätt eller inte. Margareta Nycander och de övriga tycker att beslutet att flytta skolan är fattat på felaktiga grunder.

– När man diskuterade i Regionala nämnden fick man inte fram de verkliga argumenten. Och när det blev fel där blev ju alla andra förda bakom ljuset.

Sverker Ågren är kristdemokrat och tillträdande ordförande i Regionala nämnden. Han har också suttit med i den arbetsgrupp som varit med och tagit fram beslutet. Han ser inte att det finns någon möjlighet att förvaltningsrätten skulle upphäva det här beslutet.


– Utifrån den kompetens vi har och de bedömningar som alltid tas så har vi inte sett någon anledning att invänta förvaltningsrättens beslut, säger han.

Sara Fridh
sara.fridh@sr.se