Sundsvall

Stor vattenskada på Nivrenaskolan

7:32 min

Nivrenaskolan i Kvissleby söder som Sundsvall har drabbats av en stor vattenskada under julhelgen.
En vattenledning som gått sönder har översvämmat alla fyra våningsplan i det hus där skolan bland annat har sina slöjdsalar.

– Det är det sämsta läget vi hamnat i, det kan bli dyrt eftersom det är så mycket utrustning som kan ha förstörts, säger Gunnar Åberg säkerhetschef på Sundsvalls kommun.

Det är en koppling på en vattenledning på fjärde våningen som släppt och det har runnit ut vatten och översvämmat alla våningsplan i huset. Övervämningen upptäcktes när personal kom till skolan i måndags.

– Vi vet inte säkert när det hänt, men när en vaktmästare var där i lördags var det i alla fall inte vatten på de nedre våningsplanen, säger Gunnar Åberg säkerhetschef på Sundsvalls kommun.

Enligt honom har 300 kvadratmeter på varje våningsplan översvämmats av vatten.

– Vi har sugit ur ungefär 8 kubikmeter vatten med spolbil, sedan har vi också stått med en massa sugar som har släppt vattnet rakt ner i avloppet, så det är svårt att uppskatta mängderna, men bara det här med 8 kubik till spolbilen är ju rätt mycket, säger Gunnar Åberg.

I det översvämmade huset har skolan sina slöjdsalar och det kan bli en mycket dyr historia att rusta upp.

– Vi vet inte omfattningen på skadorna än men det rör sig om miljonbelopp i alla fall, säger Gunnar Åberg.

Kommunen har kontaktat försäkringsbolaget och man försöker nu rädda så mycket inventarier som möjligt.

När eleverna kommer tillbaka från jullovet om en dryg vecka kommer huset inte kunna användas och rektorn tittar just nu på hur man ska lösa bland annat slöjdundervisningen.

Det troliga är att eleverna måste bussas till andra skolor för att ha slöjd en tid framöver, enligt säkerhetschefen Gunnar Åberg.

Att översvämningen blev så omfattande hade kunnat undvikas med särskild säkerhetsutrustning, men sådan hade inte Nivrenaskolan.

– I många av våra fastigheter håller vi på och installerar magnetventiler som blockerar inkommande vatten i samband med att man larmar på ett hus, just nu prioriterar vi bland annat i alla förskolor i kommunen. En sådan magnetventil hade kunnat förhindra det här, men det rör sig om stora pengar och vi kan inte installera det på alla fastigheter samtidigt utan vi tar lite i taget och bygger ju bort det här eftersom, säger Gunnar Åberg.

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se