Västernorrland

Socialtjänstpersonal hotas ofta

2:07 min

I Västernorrland polisanmäldes drygt 300 fall av hot eller våld mot tjänstemän under förra året, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet. Lina arbetar på socialjouren i Sundsvalls kommun och hon har anmält ett hot som nu har lett till åtal.
– Jag tycker att det är viktigt att markera att man inte kan bete sig på det sättet mot någon människa, säger hon.

Vid ett tillfälle under förra året, när Lina och en kollega gjorde ett hembesök med socialjouren, tog berusad kvinna tag i hennes tröja och hotade henne. Efteråt polisanmäldes händelsen eftersom hotet upplevdes som "äkta".
– Vi måste göra den här avvägningen, när man säger nåt i affekt eller när man säger något som man verkligen menar, säger hon.  

Efter det hembesöket har Lina fått tillfälle att prata om hotet och hon är nöjd med det stöd som hon har fått av sin arbetsgivare. I dag påverkar det inte henne när hon arbetar.
– Rädslan uppstår i så fall först då man upplever ett riktigt hot. Jag är inte rädd i förhand när jag åker, säger hon.    


Förra året gjorde Akademikerförbundet SSR en undersökning bland sina medlemmar, som visade att nio av tio socialsekreterare svarade att det finns en risk för våld eller hot på jobbet. Christina Johansson är förbundsordförande.
– Det är ett stort arbetsmiljöproblem som det är viktigt att man tar på allvar, säger hon.

Lina heter egentligen något annat.

Karin Johansson
karin.s.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista