Karin Sjödin jobbar som distriktsveterinär i Örnsköldsvik och vill gärna se bättre utrustning på fler ställen i Norrland så de kan hjälpa djur på närmare håll. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Djur måste åka långt för vård

1:35 min

Brist på rätt utrustning på djurklinikerna och i vissa fall rätt kompetens gör att djurägare i länet ibland måste åka långt för att få rätt vård till sina djur.

Inger Hassels hund Roj blev sjuk förra veckan å hon tog honom till veterinären i Sundsvall.

- De ringde till mig och talade om att deras resurser inte räckte till och rekommenderade mig att åka till Strömsholm. Jag brassade full fart ner till Strömsholm, säger Inger Hassel.

Det blev en resa på ungefär 40 mil. Att djur måste åka långt för att få rätt vård är ett vanligt problem i hela Norrland.

- Det beror oftast på att vi inte har den utrustning för att ge djuren den vård de behöver, säger Karin Sjödin, distriktsveterinär i Örnsköldsvik.

Det finns också behov av fler specialister i Norrland.  I Sverige finns det runt 350 specialistveterinärer, och av dem finns knappt tio i Norrland. Det beror framförallt på att det finns få utbildningsplatser i de norra delarna av landet. För att godkännas som utbildningsplats måste sjukhuset bland annat ha två redan anställda specialister.

Karin Sjödin skulle gärna se både bättre resurser och utrustning på närmare håll.  

- Kunde man åka enbart till Sundsvall eller Umeå så hade det varit bättre för alla.

Det är framförallt bristen på utrustning som sätter stopp för viss vård av djur enligt Karin Sjödin. Och det här drabbar både ägare och djur.

- Framförallt när det är något akut som sker. Då vill man ju att djuret ska få vård så fort som möjligt, säger Karin Sjödin.

Veterinärerna gjorde allt de kunde för att hjälpa Inger Hassels hund Roj. Men nere i Strömsholm kunde de inte garantera att han skulle klara operationen. Hon beslutade sig för att ta bort honom. Hon vet inte om Rojs liv hade gått att rädda om specialkompetens funnits närmare.

- Men förutsättningarna hade varit bättre i alla fall. Han hann bli så gräsligt dålig på de sex timmarna det tog att köra, säger Inger Hassel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista