Beskedet att Västernorrland får 34 miljoner ur regeringens kömiljard är otroligt roligt och hela personalen ska ha en stor eloge för sitt arbete säger moderata landstingsrådet Per Wahlberg. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

32 miljoner extra till landstinget

Per Wahlberg (M): Jag är så imponerad!
1:22 min

Från en sistaplats har Landstinget Västernorrland avancerat till en plats i mitten av tabellen och får nu ta del av regeringens kömiljard. Totalt 32 miljoner kronor extra får landstinget för sitt arbete att korta köerna och landstingsrådet Per Wahlberg (M) berömmer personalen.

Västernorrland klarade både målen för besök och operationer och hamnade på en 12:e plats bland Sveriges 21 landsting.

Det framkom vid regeringens presskonferens idag om hur den totala kömiljarden för 2010 fördelas.

Landstinget fick beröm
Vid den första utdelningen i våras var Västernorrland det enda landstinget som varken klarade målen för besök eller operationer, men den här gången har man klarat tillgänglighetsmålen på båda punktena och får 132 kr/invånare , toalt  32 miljoner kronor.

Västernorrland pekades ut speciellt och fick beröm av socialminister Göran Hägglund och Sveriges kommuner och Landstings Henrik Hammar.

Eloge till personalen
Landstingsrådet Per Wahlberg (M) är mycket nöjd när han får höra resultatet.

– Det är jätteroligt och  en fantastisk bedrift. Jag vill ge en stor eloge till all personal som har jobbat för att lyckas korta köerna.

Skärpta regler nästa år
För att få del av kömiljarden måste 80 procent av patienterna få vård inom vårdgarantins 90 dagar.

Den första mätperioden var januari-mars och den som presenterades idag gällde september- december.

Nästa år skärps kraven för att få del av kömiljarden i förhållande till vårdgarantin. Då måste landstinget erbjuda vård till  patienterna inom 60 dagar istället för vårdgarantins 90. Och de ska gå att klara av, säger landstingsrådet Per Wahlberg:

– Har vi klarat av den här bedriften så tror jag att det finns potential att gå vidare. Jag är mycket imponerad av personalens insatser!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".