SUNDSVALL

Domstol missade riskbedömning

Hur kunde en pedofildömd man på Rättspyk i Sundsvall få permission och begå nya brott? Den frågan ställer sig många efter Uppdrag Gransknings avslöjade reportage på onsdagen.

Enligt Henrik Belfrage, forskningschef på Rättspyk, beror det på att förvaltningsrätten, som beslutade om mannens permission, inte uppmärksammade riskbedömningen av mannen, som sa att risken för återfall var stor.

– Vi gör regelbundet såna bedömningar, och den sista bedömningen talade om väldigt höga risker.

Ändå kunde det här ske?

– Vad som hände är var att domstolen av olika skäl inte hade tillgång till riskbedömningen, säger Henrik Belfrage.

När en person döms till rättspsykiatrisk vård så finns det ingen fastställd strafftid. Två saker avgör när det är dags att få friförmåner eller skrivas ut, patientens psykiska hälsa och en bedömning av risken att patienten ska begå nya brott. Sen är det förvaltningsrätten som tar beslut, berättar Henrik Belfrage.

– I systemet finns inbyggt att det är å ena sidan läkare som sysslar med behandling och vill väl, och sen ska risken bedömas.

Men förvaltningsrätten måste väl ha tillgång till riskbedömningen, annars kan man väl inte göra en sån här bedömning?

– Nej det kan man inte. Jag blev upprörd när det här uppdagades och tog kontakt med förvaltningsrätten, och det visade sig att riskbedömningen satt i ordförandens pärm, ingen hade sett den.

Tillsammans beslutade man om utbildning för alla nämndemän. Numera har alla nämndemän en riskbedömning framför sig på bordet enligt Henrik Belfrage.

Ylva Johansson är chef på förvaltningsrätten i Härnösand som beslutar om permissioner. Hon tror att de nya reglerna för hur farlighetsbedömningarna ska hanteras kommer att förbättra arbetet.

– Vi blir mer uppmärksamma på de här bedömningarna, och även mer uppmärksamma på om de är nya eller gamla. Om det inte finns någon ny är det lättar för oss att påtala för Rättspykiatriska kliniken att det behövs en ny bedömning av återfallsrisken, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista