1 av 2
foto Ulla Öhman
2 av 2
Snösvängen har fullt upp hela tiden den här vintern. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Härnösand - Vinnaren i snösvängen!

Lyckat med fast pris för snöröjningen, tycker kommunen
1:24 min

Det har fallit mycket snö den här vintern och kommunerna har dragit över sina snöröjningsbudgetar.
Men i Härnösand kan kommunen ta det lugnt.

Härnösands kommun är vinnare och entreprenören Svevia förlorare när de senaste årens nota för snöröjningen i Härnösand räknas ihop.

Som enda kommun i Västernorrland har Härnösand nämligen ett fast avtal om snöröjningen.

Rekordmycket snö.
Den här vintern har satt rekord i Härnösand. Häromveckan hade Härnösand det överlägset största snödjupet i Sverige enligt SMHI och en snösväng som i princip varit igång sedan i oktober.

Men medan övriga kommuner bekymrar sig över snöröjningsbudgetar som spricker så har Härnösands kommun kunnat sitta lugnt.

Tolv miljoner per år
Kommunen har nämligen ett femårigt fast avtal med entreprenören Svevia om snöröjning

Kommunen betalar Svevia 12 miljoner kronor per år. Det ska täcka all drift av gatorna, dvs inte bara snöröjningen utan även bortagningen av sand på våren, lagning av potthål i gatorna och annat som hör till driften.

Kommunen är vinnaren
– Hur stor del som gäller just snöröjningen går inte att separera från totalbeloppet, men en vanlig vinter, dvs inte den här snörika vintern, så torde snöröjnignen stå för cirka 60 procent av kostnaden, bedömer Jam Lundgren på  Härnösands kommunala energibolag Hemab.

Nu har det varit flera ordenliga snö-vintar i rad, och man kan nog säga att så här långt är det kommunen som är vinnare, säger jan Lundgren hos kommunala hemab.

Tufft nu, tycker entreprenören
Hos Svevia tycker platschefen Roger Pettersson att det är tufft nu.

– Det är meningen med ett femårigt avtal att snöfattiga och snörika vintrar ska ta ut varann. Men nu har det varit mycket snö tre vintrar i rad!

Entreprenören tar den stora risken
Det nuvarande femåriga avtalet löper ut i vår men det finns redan en beslutad och påskriven förlängning för två år till.

–  Man sen bör avtalen ses över, säger Roger Pettersson. Nu är det entreprenören som har fått ta alldeles för stora risker.

För kommunen är det däremot en säkerhet att veta att det man budgeterat för gator och snöröjning inte dras över.

Närmar sig övre gränsen
Fast just den här vintern finns det faktiskt en risk att kommunen får sätta in extrapengar, säger Bygg-och miljöchefen Birgitta Westerlind.

– Nu börjar man nämligen närma sig den klausul i avtalet som säger att om det blir mer än 16-17 snösvängar på en vinter så måste kommunen betala mer.

Risken är överhängade, tror hon.

– Man brukar säg att när den första skaren lägger sig så har bara hälften av vinterns snö kommit. Det var första skaren bara häromdan...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".