Barnmorskan Maj Jonsson träffar tjejer som använder p-pillret cerazette som är helt slut på apoteket och hos tillverkaren. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Helt slut på populärt p-piller

1:33 min

Ett sorts p-piller som används av uppskattningsvis 2 500 kvinnor i länet är helt slut på apoteken och även i tillverkarens lager.

Maj Jonsson är barnmorska på ungdomsmottagningen i Örnsköldsvik och har mött flera tjejer som har haft slut på sina p-piller och vill förlänga receptet men som nu alltså mötts av att deras vanliga p-piller inte finns.

- Vi försöker hitta något annat p-piller att ersätta det med. Men många blir självklart besvikna, säger Maj Jonsson.

- Det är olyckligt, fortsätter hon.

Anne-Lie Öberg är informationschef på läkemedelsföretaget och enligt henne beror bristen på p-pillret Cerazette på sammanslagningen av två läkemedelsföretag som inneburit förändringar inom tillverkningen. Man har också liknande leveransstörningar när det gäller två typer av anitibiotika.

- Det är omfattande förändring i vårt tillverknings - och kvalitetssystem. Men jag har inte kunskap nog att kunna säga vad det handlar om i detalj. Men vi beklagar den uppkomna situationen, säger Anne-Lie Öberg.

Förhoppningen är att vissa förpackningar av p-pillret Cerazette ska finnas på apoteken i mitten av nästa vecka igen.

Om det då blir en anstormning till apoteken finns det en risk att det blir brist på p-piller igen.

- Därför bör inte dem som har Cerazette hemma rusa till apoteket, säger Anne-Lie Öberg.

Det viktigaste är att de som har helt slut på p-piller eller som riskerar att få slut på p-piller inom en snar framtid får möjlighet att hämta ut p-piller först menar hon.

- Vi får nästa leverans av Cerazette i mitten av februari, säger hon.

Men i väntan på Cerazette ska finnas tillgängligt går det att hitta en lösning genom att byta p-piller. Bättre det än att göra ett uppehåll, tycker barnmorskan Maj Jonsson.

- Såp man fortsätter att ha ett säkert skydd. Om man söker hjälp så går det att lösa, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista