Mikael Sandgren läser energiprogrammet med vvs-inriktning och han formar ett rör som skulle kunna användas i ett kök eller ett badrum. Foto: Karin Johansson
Sundsvall

Brist på VVS montörer

1:23 min

Byggindustrin skriker efter personal och det är bland annat svårt att få tag i VVS-montörer, visar nya prognoser från konjunkturinstitutet och arbetsförmedlingen. Förra året la man ner VVS-utbildningen på Sundsvalls Gymnasium, så från och med i höstas tar man inte längre in några nya elever på den linjen.

Enligt arbetsförmedlingens senaste prognos så har antalet lediga platser inom VVS-installation ökat kraftigt bara under det senaste året. Och även den så kallade konjunkturbarometern visar att det är ett yrke där det behövs mycket folk både nu och i framtiden. Lennart Lundström, är filialchef på VVS-företaget NVS i Sundsvall/Härnösand.

Men det är inte bara VVS-montörer som behövs. Kranförare, betongarbetare, anläggningsarbete, murare och golvläggare, alla har de goda möjligheter att få jobb, enligt Arbetsförmedlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista