Härnösand

Torgmöte mot avvisningar

0:58 min

Härnösands kristna samarbetsråd (HKS) håller i morgon torgmöte mot avvisningar av etniska och religiösa minoriteter från Irak. Rådet kommer också att samla in namnunderskrifter mot avvisningarna.

– Det är ett självklart uttryck för vår kristna tro och vi måste få visa vår oro och vår smärta över det som sker, säger Lars Parkman som är ordförande för HKS.

På senare tid har flera kristna Irakier skickats tillbaka till Irak, trots att bland annat Amnesty och FN:s flyktingråd anser att de riskerar att bli förföljda där på grund av sin tro.

De är rädda och oroliga
Åsa Sjöberg är diakon i Domkyrkoförsamlingen och har pratat med irakier som nu är rädda för att skickas tillbaka:

– Vi har de som tidigare varit kidnappade och tillfångatagna och sedan lyckats fly till vårt land. Nu skickas de tillbaka. Många är rädda att de inte kommer att överleva.

Inhumant och obarmhärtigt
– Det känns så absurt att t o m de irakiska myndigheterna har vädjat till Sverige att inte utvisa.

Lars Parkman tycker inte att det svenska beslutet går att förstå:

– Det är inhumant och obarmhärtigt att inte lyssna till de som vädjar.

Europadomstolen för mänskliga rättigheter har avslagit överklaganden från flera kristna irakier, som ville stanna i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista